NVIDIA ще купят ARM от SoftBank за повече от $40 млрд. до дни

Евентуалната продажба на бизнеса на TikTok е основна тема в технологичния сектор през последните седмици, но не е единствената сделка в сектора, която заслужава внимание. Още в началото на август научихме, че NVIDIA може да купи ARM за повече от $32 млрд., което със сигурност ще се отрази пряко на двуцифрен брой компании в индустрията. 

АRM специализира в разработването на процесорни ядра, като 64-битовите ARM Cortex-A78, които се използват в чиповете за смартфони на брандове като Qualcomm, Samsung, Huawei, Apple и др.

В същото време NVIDIA са най-големият производител на GPU модули, докато ARM могат да се похвалят с трета позиция, благодарение на Mali серията от графични процесори за мобилни устройства.

В момента ARM е собственост на SoftBank, които купиха бизнеса им за $32 млрд. преди четири години. Изглежда, че NVIDIA продължават да бъдат най-настоятелни в желанието си да финализират скоро сделката и преговорите между двете страни напоследък са доста интензивни.

 

 

Според информация на TheWallStreetJournal вече са договорени ключови финансови параметри за продажбата на ARM на NVIDIA. Данните разкриват, че финалната сума на придобиването ще надхвърли $40 млрд., което ще гарантира солидна печалба за SoftBank от тази бизнес инвестиция. 

Официалното потвърждение за продажбата може да стане факт още в следващите дни. Това ще бъде най-голямата сделка в световния пазар на полупроводници досега. SoftBank са сформирали специален бизнес екип, който уточнява последните финансови детайли.

В него участват главният финансов директор, Йошимицу Гото и шефа на ARM, Саймънг Сегарс. През последните тримесечия NVIDIA разшири сериозно влиянието си в технологичната индустрия, като акциите на компанията се увеличиха със 100% през 2020г.финализират сделката

Сумата от $40 млрд. означава, че SoftBank ще спечелят около 25% от купуването на ARM за приблизително четири години бизнес операции. В заключение ще допълним, че регулаторите също трябва да дадат одобрение за реализиране на сделката между NVIDIA и ARM.