Samsung разработват прозрачен смартфон

Samsung експериментират с алтернативни концепции, които могат да променят радикално визията на смартфоните. Компанията активно инвестира в разработването на гъвкави екрани, но също така проявява интерес към още една уникална идея.

Благодарение на патент регистриран пред WIPO (World Intellectual Property Office) научаваме малко повече детайли за желанието на Samsung да създадат прозрачен смартфон. Документите описват непозната досега технология, която позволява на OLED дисплеите да бъдат напълно прозрачни.

За да се постигне този ефект Samsung ще създадат специален панел, който се поставя под стандартния екран и улеснява преминаването на светлина през интерактивната повърхност.  По този начин смартфоните ще могат едновременно да показват желаното съдържание, но също така позволяват на собствениците им да виждат през тях. 

Технологията е приложима, както за стандартните смартфони с плоски дисплеи, така и за екраните извити от двете страни. От LetsGoDigital си партнираха заедно със Snoreyn в създаването на 3D снимки, показващи как може да изглежда прозрачния дисплей на Samsung.

 

 

Корейският производител ще използва няколко допълнителни слоя под дисплея, за да гарантира оптимален прозрачен ефект. Конкретните детайли все още не са известни, но Samsung вярват, че технологията е достатъчно добра, за да допринесе за създаването на устройство с безракомв дизайн и модерна визия. 

Някои производители вече предлагат „Transparent Edition“ версии на своите смартфони, които имат прозрачни части в задния корпус и показват как изглежда хардуера. Samsung не искат да се задоволят само с тази визия, а да постигнат напълно прозрачен корпус и ултратънки размери. 

Най-голямото предизвикателство пред реализацията на тази идея е факта, че много компоненти като батерия,  камера, PCM модули и необходимите за функционирането им кабели трябва да бъдат прозрачни, което е изключително трудно или елегантно да бъдат скрити в рамката.

Едва ли ще видим скоро смартфон, който има прозрачен екрана на пазара, но интереса на Samsung към тази технологията може да ускори значително навлизането на подобни устройства на пазара.