Най-голямата камера в света засне първите снимки с 3200-мегапикселова резолюция

Смартфоните са мултифункционални устройства, които позволяват да свършим работата и да се забавляваме максимално когато сме в движение. Камерите на мобилните джаджи еволюират с всяка изминала година, а системите с изкуствен интелект предлагат още повече възможности да снимане. Улавянето на вълнуващите мигове около нас е една от най-използваните функции на смартфоните от потребителите по цял свят. 

Ако сте любители на фотографията искаме да насочим вниманието ви към най-голямата дигитална камера в света, която се разработва от SLAC National Accelerator Laboratory към US Department ot Energy повече от пет години.

Впечатляващото съоръжение ще се превърне в „сърцето“ на Vera C. Rubin обсерваторията, чиято конструкция вече започна в Чили. 

Идеята на учените е камерата да бъде вградена в ултрачувствителен телескоп, който е в състояние да открива обекти, които са 100 милиона пъти по-тъмни от възможностите на човешкото око. 

 

 

Първоначалните тестове с инициативата, която се казва Legacy Survey of Space and Time (LSST) са доста оптимистични, като камерата успява да заснеме първите в света изображения, които имат впечатляващата резолюция от 3200 мегапиксела. Традиционните устройства с „full-frame“ сензори на пазара обикновено използват сензори с големина от 1.4 инча (3.5 сантиметра).

За сравнение камерата на учените е с размери от 61 сантиметра, което е достатъчна стойност да се улови пространство в небето, което е с еквивалентна големина на 40 Луни, съобщава NewAtlas. Благодарение на нея ще могат да се откриват астрономически обекти, които сега не са видими с модерното оборудване на обсерваториите по цял свят. 

Размерите на снимките са толкова големи, че ще са необходими 378 телевизора с 4K резолюция, за да бъдат показани в пълната им резолюция. Кадрите са показани с такива детайли, че можете да видите топка за голф от разстояние 24 километра.