Huawei потвърдиха, че ще заменят Android с Harmony OS през октомври 2021г.

Санкциите на американското правителство срещу Huawei ограничиха сериозно възможностите за нормални бизнес отношения на компанията. Невъзможността да използват оптимално приложенията в Google Play и липсата на достатъчно хардуерни компоненти подлага на сериозен риск разработването на бъдещите им устройства. 

Aлтернативното решение на Huawei е операционната система HarmonyOS, която трябва да замести Android в смартфоните на Huawei. Първата версия на платформата бе представена още в края на миналата година.

 

Компанията работи активно над HarmonyOS и сега представиха вторият голям ъпдейт на операционната система. Водещият приоритет остава създаването на интуитивен интерфейс, който може да се използва от устройства в разнообразни продуктови категории, независимо от техните размери. 

Разработчиците вече имат достъп до Harmony OS 2.0 SDK пакета с инструменти, чрез който да оптимизират своите приложения към операционната система. Това е важен фактор, който ще ускори разработката и отстраняването на бъгове в софтуера. Поддръжката за смартфони се очаква през следващата година. 

 

 

Данните бяха потвърдени от Huawei на HDC 2020 конференцията, като следващата важна стъпка от планираната интеграция включва предоставянето на SDK за смартфони. Плановете на компанията са това да стане през декември. 

От Huawei стартираха още OpenHarmony проекта, който ще улесни разработчиците в създаването на версия с отворен код на HarmonyOS. Тази идея наподобява AOSP проекта на Android е ключове фактор за изграждането на необходимата екосистема.

Първоначалните изисквания за OpenHarmony ще бъдат за максимално 128MВ RAM, като постепенно тази стойност ще бъде увеличена до 4GB RAM през април 2021г. Финалният етап от разработката на HarmonyOS ще настъпи през октомври следващата година, когато кода ще е оптимизиран за смартфони с повече от 4GB RAM.

Именно тогава може да очакваме премиерата на първите устройства с HarmonyOS в тази пазарна ниша. Операционната система е най-важният продукт за Huawei, които ще обвържат изцяло бъдещето си с HarmonyOS, като реална алтернатива на Android.

 

Oще от Digital: Първите смартфони на Huawei, които работят с HаrmonyOS ще бъдат представени през 2021г.