Samsung спират доставките на хардуер за Huawei

Последното тримесечие на календарната година за Huawei се очертава да бъде доста интересно. От една страна ни очаква премиерата на Huawei Mate 40 и Mate 40 Pro, но от друга компанията ще е изправена пред сериозни проблеми с доставките на хардуер.

Американското правителство вече одобри пакет от нови санкции срещу Huawei, които влизат в сила от 15 септември. Именно това е причината TSMC да доставя огромни количества 5-нанометрови процесори до своя партньор, тъй като след горепосочената дата това няма да е възможно.

Неприятното за компанията е, че TSMC не са единственият бранд, който няма да може да прави бизнес с Huawei след тази дата. Последните данни от корейските електронни издания разкриват, че Samsung и SK Hynix също ще преустановят доставките на хардуер до китайския гигант след 15 септември. 

Остава възможността САЩ да позволят за ограничен период от време Huawei да има как да купуват сензори и процесори без нуждата от допълнителни лицензи. 

 

 

Доналд Тръмп забранява на всяка една компания, независимо от националността ѝ да доставя хардуер до Huawei, който е произведен с американски технологии и оборудване. По този начин санкцията ще обхване много други брандове и ще създаде сериозни проблеми за бъдещето на компанията в мобилната индустрия. 

Премиерата на Huawei Mate 40 и Mate 40 Pro ще има стратегическо значение за китайския производител и ще им предостави повече време да се справят дългосрочно със ситуацията. Обвиненията на САЩ са свързани с инфраструктурата на Huawei, която според тях представлява заплаха за националната сигурност. 

Правителството смята, че оборудването на Huawei и популярните им смартфони се използват за шпиониране на потребителите от китайското правителство. Това е директният мотив, който освен Huawei вече засегна и други производители. 

Американското правителство обмисля и подобни санкции срещу друг голям производител в страната, а именно SMIC, което допълнително ще задълбочи конфликта.

 

Oще от Digital: Huawei ще разчита на пaртньорство със Samsung и SK Hynix за поръчки на памет за бъдещите си смартфони