Половината антивирусни програми не са ефективни срещу известни заплахи

Инсталирането на антивирусна програма е не само един от първите съвети, когато става въпрос за сигурността ни, но и важен фактор който може да гарантира оптималната работа на компютъра. Потребителите разполагат с невероятно разнообразие от заглавия, които предлагат безплатни и премиум функции, с които да отговорят подобаващо на високите си изисквания.

Експерти по сигурността на компанията SE Labs проведоха мащабен експеримент, който цели да определи достатъчно ефективни ли са антивирусните програми на водещите разработчици. Крайните резултати от тестовете определено са доста любопитни.

 

SE Labs селектират 14 различни продукта, които са част от Home Anti-Malware Protection Report докла да на компанията, който обхваща периода между април и юни. Най-добри резултати демонстрират антивирусните софтуерни решения на Kaspersky, Microsoft и McAfee. 

Въпреки това експертите остават изненади, че половината от тестваните заглавия не се справят достатъчно добре в протекцията срещу зловреден софтуер и могат да крият неочаквани рискове, съобщава TechRadar. 

 

 

Главният изпълнителен директор на SE Labs, Саймън Едуардс сподели, че е останал разочарован от факта, че популярни заглавия не могат да осигурят добра защита срещу заплахи, които са добре известни. Той допълни, че е възможно да има пропуск с всеки един софтуер, но цифрата от 50% в тестваните продукти, които се провалят на тестовете е доста изненадваща. 

Шефът на SE Labs обясни, че в експеримента се използват хакерски инструменти, които са безплатни и публично достъпни. В този случай компанията не отделя време за разработката нa уникален зловреден софтуер, а правят елементарни експерименти, което не би трябвало да е предпоставка за лошо представяне от софтуера на водещи компании.

Антивирусните програми на Kaspersky, McAfee, Microsoft, Sophos, Symantec и Trend Micro успяват ефективно да блокират всички проведени атаки. В същото време решенията на Avast, AVG, Comodo и F-Secure също се справят позитивно, като пропускат само една уязвимост, спирайки всички останали атаки.

G-Data и Avira не успяват да се справят в 3-4 от нападенията, като тази цифра достига до пет при Webroot Antitvirus и ZoneAlarm Free Antivirus.