Xiaomi патентоваха камера за смартфони с движещи се сензори

Xiaomi отпразнуваха подобаващо навършването на десет години от създаването на компанията с премиерата на няколко нови продукта. Най-атрактивното устройство определено беше Xiaomi Mi 10 Ultra, който бе избран за смартфона с най-добра камера в света. Досегашният най-добър резултат в DxOMark бе Huawei P40 Pro.

Китайският производител ще продължи да инвестира в разработването на уникални камера модули за смартфони, които предлагат по-широки зрителни ъгли и допълнителни функционалности.

От LetsGoDigital сега ни информират за иновативен патент на Xiaomi, 

Инженерите на компанията разработват модул, който предлага по-добри възможности за мобилна фотография без това да увеличи броя на камерите. Решението, което предлага Xiaomi е камера, чиито компоненти могат да се движат и да предлагат различни технически параметри на снимане.

В конкретният случай компанията използва две камери за улавянето на широкоъгълни кадри с висока резолюция при оптимално качество.

 

 

Оказва се, че китайския производител е регистрирал на свое име две търговски марки „Camera Module And Terminal“, както и „Camera Assembly And Terminal“. Приложените скици показват и как може да изглеждат иновативните модули на Xiaomi. 

Сензорите се движат синхронно помежду си и въпреки, че имат малък зрителен ъгъл комбинирано разширяват обхвата на ефективния ъгъл на видимост. Крайният резултат е достатъчно добри снимки без нуждата от самостоятелна широкоъгълна камера за смартфони. 

Технологията премахва изкривяванията при снимане и позволява заснемането на поредица от „Multi-Frame Images“ снимки. Ако записвате видео подвижните камери ще осигурят плавно преминаване през движещи се обекти без дори да се налага да движите устройството. Първите прототипи имат хоризонтално разположени камери, но е възможно да бъдат поставени и във вертикална ориентация. 

Засега това са само концептуални устройства, но показват посоките, в които Xiaomi смятат, че могат да подобрят камера технологиите на смартфоните. 

 

 

 

TagsXiaomi