Гледайте на живо: Григор Димитров – Томи Пол 4:2

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу американеца Томи Пол в първи кръг на турнира от „Големия шлем“ US Open. Зрителите, които искат да гледат мача по българската телевизия, ще трябва да изчакат края на Серина Уилямс – Кристи Ан.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК!

ПЪРВИ СЕТ

В самото начало Томи Пол изглеждаше решен да търси бекхенда на Григор в разиграванията, но на свой ред не бе съвсем точен от задната страна на ракетата и се стигна до 30-40 и шанс за пробив на първата ни ракета. Димитров го реализира чрез мощен форхенд по правата, за да поведе с 1:0, като явно американецът бе по-нервният от двамата в тези ранни моменти.

Пол се стремеше да влага много сила във форхендите си, но въпреки това биваше „опитомен“ в самото начало от по-съсредоточения българин, който взе сервис-гейма си на нула за 2:0. При 30-30 в следващия гейм се получи най-дългото разиграване до момента, но Григор го загуби с лека липса на късмет, тъй като този път форхендът на Пол издържа и той успя да закачи линията. Стигна се до 2:1 и в следващото си подаване българинът направи две двойна грешка, но компенсира с прекрасни волета край мрежата, за да се измъкне от 15-30 – до 40-30. Първият сервис не влизаше, а с нова двойна грешка Пол получи шанс за рибрейк, но Григор го неутрализира убедително. Начален удар и бекхенд-воле в комбинация с изящен бекхенд-слайс по правата изведоха първата ни ракета до аванс от 3:1.

Двамата размениха по две грешки от форхенд за 30-30, а после Гришо пресили плосък бекхенд, след което загуби дълго разиграване с решение да прави къса от основната линия, която Пол стигна – 3:2, но доста добра защита, демонстрирана от българина.

Успешна атака на мрежата от хасковлията бе последвана от четвърта двойна грешка за 15-15, а след това и сбъркано драйв-воле, макар и доста нестандартно изпълнено. Още един сбъркан форхенд от българската ракета доведе до два шанса за пробив, а към този момент грешките бяха 13-9 в актива на Димитров. Гришо вкара два първи сервиса в подходящ момент, за да ги отрази по категоричен начин, но Пол стигна до още един с мощните си форхенди от дъното на корта. Той също беше отразен с класическа комбинация сервис-форхенд, а после първият ас и още един безмилостен начален удар направиха резултата 4:2.

Григор има привилегията да закрие програмата за втория ден на втория по големина корт „Луис Армстронг“, макар в условията на пандемия това да няма почти никакво значение поради липсата на публика по трибуните.

Мнозина биха прибегнали да квалифицират двубоя на Димитров с Пол като „шанс за реванш“ или „отмъщение“, защото именно този съперник елиминира първата ни ракета на Australian Open по-рано през годината. Естествено, за да може да се ползва това клише, завзето от термина в бойните спортове, трябва да се повторят условията на предишния мач, а тук имаме съвсем различна обстановка, и то преди да взимаме предвид коронавируса.

При успех Димитров ще се изправи срещу Мартон Фучович или Уго Делиен, но на този етап от сезон 2020 явно самият игрови опит и прекрани минути на корта са по-важни за шампиона от Финалите на АТР 2017.
58-ият в света Томи Пол за четвърти път играе в основната схема на US Open, но все още търси първата си победа. Той се представя много обещаващо в последните месеци и вече през 2020-а може да се похвали с полуфинал в Аделаида, трети кръг в Австралия и четвъртфинал (като квалификант) в Акапулко.