Samsung започва производство на 16GB LPDDR5 памет за 5G смартфони

Teхнологичните компании постепенно се подготвят за навлизането на 5G смартфоните, което се очертава като един от водещите трендове в индустрията през 2020г. Предстоящите модели на производителите с Android се нуждаят не само от 5G модем, за да се възползват от тази иновация. Оптималният вариант е смартфоните да имат мощни процесори и достатъчно количество RAМ, за да обработват бързо данните.

Samsung обяви, че е преодоляла сериозно предизвикателство в производството на DRAM чипове.

Компанията вече може да произвежда масово своите 16-гигабитови LPDDR5 чипове, съобщава SlashGear. Това ще са най-развитите модули до момента и те ще намерят място в 5G смартфоните.

Новите чипове ще се произвеждат чрез екстремна ултравиолетова литография. Тя използва лазаери и чувствителни на светлина химикали, за да обработват силиция. Обновеният процес решава трудности в мащабирането на производството.

Съответно сега вече могат да се произвеждат голям брой чипове по-лесно. При това производството може да се прави в собствения завод на Samsung, където компанията има директен контрол над процеса и качеството.

 

 

Това е третото поколение на чиповете от този клас и първото, което се произвежда по новия процес. Той позволява създаването на 30% по-тънък чип спрямо 12Gb DRAM модул, който компанията представи наскоро.

Въпреки това той ще е още по-бърз, като ще достига средна скорост 6400Mb/s или 51.2GB данни за секунда. Компанията планира да внедри чиповете в премиум телефоните следващата година.

Samsung има интерес и към автомобилите, като в момента тества чиповете за съвместимост с изискванията на производителите.