Колко ще струва видео картата NVIDIA GeForce RTX 3090

NVIDIA могат да се похвалят с доста солидно представяне през последните тримесечия. Компанията успя да разшири влиянието си, дори по време на световната пандемия и подготвя няколко интересни премиери. Вече разбрахме, че за първи път в историята NVIDIA е по-скъпа компания от Intel. Това е добър индикатор за силните позиции на компанията в индустрията.

Основен приоритет в стратегията на NVDIA ще бъдат видео картите с Ampere архитектурата, които ще предложат осезаеми подобрения в производителността. Едно от премиум предложенията, които ни очаква ще бъде представено с името NVIDIA GeForce RTX 3090.

Дългоочакваният хардуер ще бъде базиран на Ampere технологията и ще предложи асистиращ Ray Tracing процесор. Техническите спецификации на NVIDIA GeForce RTX 3090 ще включват още 12GB GDDR6X RAM, 5248 CUDA ядра, GA102-300 GPU и Bandwidth стойности от 9120-1008 GBps.

Сега разбираме детайли за още един ключов параметър на видео картата, а именно цената.

 

 

Информацията бе публикувана от TechRadar, които твърдят, че NVDIA GeForce RTX 3090 може да бъде доста по-скъпа, отколкото повечето потребители си представят. Предстоящият премиум хардуер с Ampere архитектурата е възможно да дебютира на цена от приблизително $2000. 

Aко NVIDIA наистина позиционират видео картата в този ценови диапазон това ще превърне GeForce RTX в един от най-скъпите хардуерни решения в индустрията досега. Припомняме ви, че настоящия флагман от серията, а именно NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti дебютира на пазара за $1199.

Това означава, че новият модел може да бъде почти два пъти по-скъп от своя предшественик. Имайте предвид, че NVIDIA се очаква да продават няколко версии на видео картата, които ще имат 12GB и 24BG GDDR6X RAM памет. Възможно е цената от $2000 да е е свързана с най-мощната конфигурация на GeForce RTX 2080 Ti. 

Премиерата на пазара вероятно ще стане факт още преди края на септември.