Новият рекорд за най-бърза интернет връзка е 178Тbps

Всеки потребител иска да има достатъчно бърза връзка към интернет, за да свързва всички свои устройства и да стриймваме съдържание в 4K резолюция. Концепцията ви за скоростта на домашната връзка, обаче може да се промени от резултатите на впечатляващ проект на учени от Великобритания и Япония. 

Съвместният проект изследва алтернативни методи за подобряване на интернет, които включват разпространение на светлинни лъчи върху оптични влакна. Технологията превъзхожда значително възможностите, които предлага домашния интернет и по-конкретно е 17 800 по-бърза от най-добрите скорости достъпни за масовия потребител.

Тези мрежи достигат до 10Gbps и са налични в някои региони на Япония, САЩ и Нова Зеландия. 

Иновативният метод на учените, обаче успява да достигне изумителната скорост от 178Tbps. За сравнение дори компютърните системи на NASA използват ултрабърза връзка от максимум 400Gbps, което е 40 пъти по-бързо от най-високата скорост, до която потребителите имат достъп.

 

 

 

Въпреки това 400Gbps в ЕSnet компютрите на NASA e 445 пъти по-бавна скорост от новата технология. Учените твърдят, че тези стойности са достатъчни да изтеглите цялата колекция от филми и видео продукции на Netflix за една секунда, съобщава NewAtlas. Резултатите са още по-обнадеждаващи, тъй като този проект гарантира безпрецедентна скорост. 

Другите атрактивни проекти в тази област включват фотонен чип на технологични специалисти от Австралия, който успява да извършвa трансфери с 44Tbps. Създателите на метода довел до най-високата регистрирана скорост на интернет досега твърдят, че сегашната инфраструктура е лимитирана до оптималните 35Tbps. 

Неговият екип експериментира с алтернативни подходи, които вече дават сериозни резултати. За да постигнат рекордната скорост учените на UCL, Xtera и  КDDI Research създават по-добра фибро-оптична система с 16.8 ТHz, докато най-бъзите настоящи технологии осигуряват максимален „Bandwidth“ от 9 THz.

Хибридната система има още по-голям потенциал да промени възможностите на системите, които разчитат на оптични каебели за високоскоростен интернет. 

 

Oще от Digital: Историята на Интернет, който навърши 50 години