Qualcomm Snapdragon 732G ще бъде представен през септември

Qualcomm са доминиращ фактор в пазара на смартфони, като процесорите от Snapdragon серията се радват на голяма популярност в индустрията. Компанията се подготвя подобаващо и за масовото навлизане на по-достъпни устройства с 5G технологията, което ни очаква през следващите месеци. 

Именно заради това Qualcomm искат да представят разнообразно портфолио, което включва и процесори с интегрирани 5G модеми за смартфоните от средния и бюджетния клас. Все пак ще е необходимо време преди компанията да успее да постигне амбициозните си цели и да успее да оптимизира технологията на достатъчно достъпна цена.

 

Вече се работи над нова архитектура, която ще се казва Qualcomm Snapdragon 732G. Този чип е предназначен за бюджетните устройства и бъде представен още в първите дни на септември, съобщава NotebookCheck. Според данните Snapdragon 732G ще е достъпен единствено във версии с поддръжка на 4G.

 

 

Oтсъствието на 5G модем ще допринесе за редуцирането на цената, като процесора ще бъде позициониран като наследник на Qualcomm Snapdragon 730. Вече знаем и някои от техническите спецификации, които ще ни предложи процесора. Qualcomm ще използва съчетание от две Kryo 470 Gold ядра с тактова честота от 2.3GHz, както и още шест ядра с Kryo 470 Silver, опериращи на 1.8GHz.

Предстоящата архитектура ще използва Adreno 618 графичен чип и ще използва по-добро изчислително звено с изкуствен интелект. Наличието на буквата „G“ в името не е случайна и означава, че Qualcomm Snapdragon 732G ще бъде оптимизиран за гейминг. Това означава, че любителите на мобилните игри ще могат да се възползват от много допълнителни технологии и функционалности на компанията. 

Все още не знаем кога ще видим първите устройства на производителите с този процесор. Очаква се цената им да бъде от порядъка на $300.