Най-големите инвеститори в ByteDance ще подкрепят офертата на Oracle за купуване на TikTok

Продажбата на бизнеса на популярното приложение продължава да бъде водеща тема в технологичната индустрия. Някои водещи брандове като Microsoft проявяват голям интерес към тази възможност, като вече ви информирахме, че Oracle също иска да купи бизнеса на TikTok.

Сега разбираме, че два от най-големите инвеститори в ByteDance, компанията-собственик на TikTok искат да се присъединят към бизнес офертата на Oracle за купуване на приложението. Това са General Atlantic и Sequoia Capital.

 

Според данни на WSJ представителите на двете инвестиционни дружества обмислят сериозно възможността да придобият контрол над операциите на TikTok на територията на САЩ. Подкрепата за офертата на Oracle може да се окаже ключовото оръжие, с което компанията да изпревари конкуренти като Microsoft и да финализира сделката за TikTok. 

General Atlantic и Sequoia Capital са водещи инвеститори на ByteDance и респективно могат да окажат голямо влияние над финалното решение. Разговорите между двете страни продължават с пълна сила, като срока за споразумение бе удължен до средата на ноември.

 

 

В момента General Atlantic и Sequoia Capital имат активно участие в борда на директорите на ByteDance, което включва шефът на бизнеса на Sequoia в Китай, Нийл Шен и главният маркетингов директор, Дъг Леоне. Успоредно с това General Atlantic се представлява от своя изпълнителен директор, Бил Форд. 

Потенциалните купувачи имат кратък срок да предоставят своите оферти преди да се премине към следващата фаза на преговорите. На този етап Microsoft и Oracle изглеждат като най-сериозните кандидати. Със сигурност привличането на два от големите инвеститори на TikTok към офертата на Oracle ще придаде по-голяма тежест и по-сериозна публична подкрепа на това предложение. 

Повече от 100 млн. потребители използват приложението в САЩ, като бизнеса на компанията се оценява на $20-$50 млрд. Оracle притежават необходимата облачна инфраструктура да поддържат TikTok, но в същото време основателя на ByteDance дава предпочитания на Microsoft. Дискусиите ще са доста интензивни в следващите седмици, когато е възможно да се стигне и до по-конкретни финансови параметри.