Нова компания обещава 40-50% по-бързи процесори от тези на Intel и ARM

NUVIA е името на компания, която в края на миналата година предизвикаха интерес с информацията, разработват SoC архитектура, която обещава да революционизира пазара на облачни сървъри. Данните разкриват, че първото поколение CPU ядра се казват Phoenix и ще са базирани на ARM архитектура (вероятно Armv9).

Плановете на NUVIA предвиждат Phoenix да бъде интегрална част от Orion SoC модула, който ще се отличава с напълно различна архитектура от настоящите предложения на пазара. NUVIA обещават два пъти по-висока Single-Thread производителност, в сравнение с x86 дизайните, които се използват в AMD Zen 2 и Intel Sunny Cove.

 

Иновативната технология на компанията, обаче ще позволи подобно предстaвяне при консумирането на едва 33% от необходимата енергия на конкурентните процесори. Основателите на компанията са Джош Бруно, Ману Гулати и Жерард Уилиамс, които имат богат и успешна история в разработването на системните архитектури за водещи производители като Apple, AMD, ARM и Google, съобщава  ТеchRadar. 

 

 

Moдерните процесори за сървъри разполагат с десетки и дори стотици ядра, но тъй като Thermal Design Power стойностите са твърде лимитирани конфигурациите с десетки ядра трудно могат да редуцират консумацията на енергия до 10W на ядро. NUVIA искат да променят драстично ситуацията и да предложат най-добрите „Single-Thread Performance“ показатели в индустрията. 

Първата версия на NUVIA Phoenix ядрото се нуждае от едва 5W, за да функционира. Това постижение се дължи основно на модифицираната АRM архитектура. Въпреки, че x86 ядрата обикновено изискват повече от 20W електричество от NUVIA очакват Phoenix да осигурява с 40-50% по-висока скорост на работа, но при консумирането на едва 33% от енергията. 

За да аргументират своите твърдения от компанията показаха и резултати от Geekbench 5 тестове на своята архитектура, съпоставена с  Apple’s A13, A12Z, AMD’s Ryzen 7 4700U (Zen 2), Intel Core i7-1068NG7 (Sunny Cove) и Core i7-8750H (Skylake), както и Qualcomm Snapdragon 865 SoC.  Данните показват с около 50% по-висока производителност от AMD Zen 2 и Intel Sunny Clove.