Изтекоха личните данни на 235 млн. потребители на TikTok, YouTube и Instagram

Хакерите са доста активни и дори най-популярните приложения не са напълно защитени от потенциални кибератаки. Онлайн активността и времето прекарано пред тъчскрийна поставя редица въпроси свързани със сигурността на личните данни. Полезни съвети като използването на уникална парола за всеки акаунт, изтеглянето на легитимен софтуер са малки стъпки, с които може да си спестите огромни проблеми. 

Личната информация, която споделяме в социални мрежи и онлайн платформи също така е достъпна за тракери и рекламен софтуер, които са водещ източник на приходи за компании като Google и Facebook.

Именно това е причината подобни услуги да са безплатни за използване, тъй като печалбата се реализира от количеството информация, което споделяме в профилите си. 

Social Data е името на компания, която си партнира с големи маркетинг партньори и инфлуенсъри в интернет, които сега публикуваха в интернет личната информация за над 235 млн. потребители на популярни приложения като YouTube, Instagram и TikTok.

 

 

Информацията за базата данни бе публикувана от експерти по сигурността на Comparitech, които твърдят, че не е предпазена дори с парола. Това означава, че всеки потребител с достъп до интернет би могъл да отвори информацията без да се изисква допълнителен метод за верификация. 

Изтеклите данни включват потребителски имена, информация за профила, снимки, статистики за активността и др. Компанията Social Data твърди, че използват т.нар. „Web-Scraping“, който представлява автоматизирана система за извличане на данни от публични профили. Въпреки факта, че данните не са хакнати подобни действия нарушават правилата за използване на Instagram, YouTube и TikTok. 

Експертите на Comparitech откриват три различни копия на базата данни в интернет, което означава, че външни лица вече са имали достъп до информацията. Все още няма конкретни данни колко време информацията е била активна в интернет. но в нея се съдържат детайли за 192.3 млн. профила в Instagram, 42.1 млн. в TikTok и 3.9 млн. в YouTube.

 

Oще от Digital: 8 лесни начина да подобрите сигурността си в Интернет