Kaкви подобрения ни очакват в новата версия на Wear OS

Wear OS е операционна система на Google, която е предназначена за смарт часовници. Компанията постоянно актуализира платформата, но въпреки това интерфейса не се е променял драстично през последните години. Това обаче може да се промени с предстоящ ъпдейт на Wear OS. 

Google работят усилено, за да отстранят един от най-значителните проблеми на смарт часовниците, а именно живота на батерията.

Софтуерни оптимизации ще подобрят ефективността на следващата версия на Wear OS, която ще бъде достъпна за потребителите през есента.

Компанията потвърди данните в Android Developer блога, с който информира разработчиците за предстоящите промени. 

Основните приоритети в предстоящата актуализация ще бъдат скоростта и ниската консумация на енергия в устройствата с WearOS. Можем да очакваме с 20% по-висока производителност при стартирането на приложения и възпроизвеждане на съдържанието на екрана, съобщава TechRadar.

Новият ъпдейт ще ускори и процеса на свързване на периферни устройства и аксесоари към джаджите с Wear OS. 

 

 

Потребителският интерфейс ще включва по-интуитивни контролери за навигация в менютата  и ще осигурява повече теми, с които да персонализирате началния екран. Водещите производители на умни часовници ще могат да модифицират софтуера съобразно своите нужди. По този начин всяка компания има как да предлага уникални функционалности, с които да подобри работата на своите устройства. 

Qualcomm вече представиха Snapdragon Wear 4100 и Wear 4100 Plus процесорите, които са произведени с 12-нанометрова технология и ще подобрят производителността с внушителните 85%. Консумацията на енергия ще бъде редуцирана с 25%, като е предвидена поддръжка за Bluetooth 5.0.

Всичко това означава, че новото поколение смарт часовници, които използват хардуера на Qualcomm и следващата версия на Wear OS ще бъдат още по-бързи и ще предлагат повече време за работа с едно зареждане. Първият модел със Snapdragon Wear 4100 се казва TicWatch Pro (2020), като скоро към него ще се присъединят устройства на други производители като Oppo, Xiaomi, Suunto и др.

 

Oще от Digital: Google тестват нови жестови команди в WearOS