Премиерата на Google Fuchsia OS наближава

Аndroid не е единствената операционна система на Google. Другите платформи на компанията са Wear OS за часовници, Android Auto за автомобили и Chrome OS за бюджетни лаптопи. Технологичният гигант също така работи от дълго време над още един проект с името Fuchsia OS. 

Дългосрочната идея на Google е тази операционна система да се превърне в бъдещето на Android и Chrome OS, но транзицията ще отнеме години.

Въпреки това компанията продължава да експериментира с Fuchsia и периодично предоставят детайли за развитието на софтуера.

Този път разбираме, че Google са сертифицирали операционната система в базата данни на Bluetooth SIG, съобщава 9to5google. Припомняме ви, че всяко хардуерно устройство или софтуер, което е оптимизирано да поддържа Bluetooth е необходимо да получи одобрение от Bluetooth Special Interest Group (SIG) или в противен случай продажбата му на пазара няма да бъде легитимна.

Google вече са подали документи за сертификация на Google Sapphire 1.0 Bluetooth Core Host Solution. 

 

 

Името не е избрано случайно, тъй като от досегашната информация знаем, че „Sapphire“ е кодовото название на Google Fuchsia OS в системата на Bluetooth регулаторите. Точно по този начин Bluetooth SIG наричат в своя уеб сайт предстоящата операционна система. 

Данните са потвърждение, че Google активно инвестират средства във Fuchsia OS и се приближават към официалната премиера на софтуера. Настоящата сертификация е свързана само с част от операционната система и тепърва други компоненти ще бъдат регулирани от Bluetooth SIG.

Eдинствената друга характеристика, която се съдържа в документите на компанията е поддръжката на Bluetooth 5.0. Последният път, когато Fuchsia OS се появи в базата данни за сертификация бе преди две години. Поддръжката за най-новата версия на Bluetooth е гаранция, че софтуерните протоколи са актуализирани към последните трендове в индустрията.

Fuchsia OS е различна от Android и Chrome OS, тъй като не е базирана на Linux, като скоро компанията не е разкривала детайли за прогреса на платформата.