Samsung ще разработват бъдещите Exynos процесори с AMD и ARM

Samsung прекратика производството на модифицирани ядра за процесорите Exynos още в края на миналата година. След като това се случи анализаторите прогнозираха, че корейския производител ще продължи да използва стоковия хардуер на ARM в бъдещите си процесори.

Компанията продължава да експериментират с идеята как да направят чиповете Exynos по-добри. Вече е стартирал нов проект, в който Samsung и специалисти на ARM разработват нов процесор за мобилни устройства.

Тази архитектура е базирана на Cortex-X1 дизайна.

Английският производител представи официално този продукт през май и го определи като „суперядро“. Всъщност Cortex-X1 осигурява с 30% по-бърза скорост на работата от ARM Cortex-A77 ядрата, които се използват от Qualcomm Snapdragon 865 и Snapdragon 865 процесорите. 

В момента можете да откриете разнообразие от флагмани с Android, които са базирани на тези архитектури. Според официалните данни на ARM можем да очакваме с 21% по-бърза скорост на работа от Cortex-A78, информира AndroidHeadlines.

 

 

Преди няколко месеца Samsung лицензираха Instruction Set Architectures (ISAs) от ARM с идеята да проектират собствени Мongoose ядра. Въпреки инвестициите на компанията, обаче процесорите Exynos на този етап изостават от конкурентните хардуерни решения на Qualcomm.

Разликата в производителността е причината Samsung да преосмислят своята стратегия и да търсят алтернативни начини да направят процесорите Exynos за смартфони още по-бързи. Именно заради това компанията ще си партнира с ARM в създаването на модифицирани ядра за бъдещите версии на чиповете.

Samsung също така са ангажирали специалисти на AMD в опит да отстранят проблеми с прегряването на ядрата при сериозно натоварване и разработването на по-мощни GPU модули. Специален акцент ще бъдат Neural Processing Units (NPUs), където Samsung ще увеличат десеткратно инвестициите в следващите няколко години.

Новата стратегия на корейския производител вероятно ще засегне следващата серия премиум смартфони, които ще видим през първото тримесечие на 2021г.

 

Oще от Digital: Samsung разработват Exynos процесори за компютри с Windows