Intel iska да сложи край на по-старите USB портове в лаптопите с USB 4

Teхнологията USB е неизменна част от ежедневието ни, позволявайки лесно бързо и удобно да свържем любимите си устройства с периферни аксесоари. Този популярен стандарт се разработва от организацията USB Implementers Forum (USB-IF), които вече се подготвят за масовото навлизане на USB 4.

Най-голямото предимство на стандарта ще бъде максималната скорост, която вече ще достига до 40Gbps или два пъти повече от 20Gbps предлаган от USB 3. Бъдещите устройства с USB 4 портове ще могат да работят на няколко режима, включително и при извършване на трансфери на данни с 10Gbps.

Запазва се тенденцията новите версии на USB да са обратно съвместими с предходните, което означава, че може да свържете периферно устройство с USB 2.0 към USB 4 порт. Тази функционалност със сигурност ще улесни и подобри работата на потребителите,

USB 4 е базиран на USB Power Delivery (USB PD), което гарантира зареждане с мощност от 100 вата през USB порт.

 

 

В интернет сега изтече информация, която съдържа Device ID идентификатори на предстоящата серия от USB 4 контролери. Компанията ще предлага три различни варианта с имената 0x9A1B, 0x9A1D и 0x9A13. Данните разкриват, че Intel работят над поддръжка за USB 4.0 и USB 3.2, но не се споменават по-старите USB 2.0/1.1 хардуерни конфигурации, както и USB Power Delivery 3.0.

По този начин компанията ще опита да стандартизира новия USB Type-C конектор, като постепенно изостави USB Type-A. Именно заради това документацията не споменава USB 2.0/1.1 и няма да предложи обратна съвместимост с тези версии на технологията, съобщава TechRadar.

Водещите производители на лаптопи няма да бъдат принудени да добавят по-старите USB Type-A портове в устройствата, които имат и USB 4. Tова не само ще предложи най-доброто на потребителите, но също така ще им позволи да редуцират разходите.

Скоро ще видим и първите устройства, които са базирани на новата технология. 

 

Oще от Digital: USB 4 ще поддържа 8K и 16K резолюция