58-годишната Арун Йолпайбун и синът ѝ, 21-годишният Натхани Канченаваса, прибирайки се у дома, редовно си купуват суши за вечеря.
Последният път обаче, отваряйки кутията с морските дарове, те установили, че храната им изглежда доста необичайно.
Работата била там, че скаридите, които използвал готвачът, светели с ярко син цвят като крушки.
Натхани обаче решил, че това не е основателна причина сушито да бъде изхвърляно и го изял, въпреки предупрежденията на майка си, пише Daily Mail.
„Беше много странно да видя, че скаридите светят, макар и да ядем суши доста често. Можеше прост да ги изхвърля, но реших все пак да ги изям. За щастие, след това нямах никакви симптоми, вероятно, защото все пак решихме преди това да ги сварим за всеки случай“, разказва младежът.
Кадрите със странното суши бързо станаха хитови в мрежата. В коментарите потребителите започнаха да излагат различни теории за случилото се.
Най-популярната е радиацията, а най-близка до реалността е заразяване с флуоресцентни бактерии.
Тази теория бе потвърдена и от Джессад Дендуангборипант, доцент по биология в Университета Чулалонгкорн.
„Морските продукти може да се замърсят с флуоресцентни бактерии, но те умират при нагряване в процеса на приготвяне. В сушито морските продукти предимно са сурови, затова те трябва да бъдат съхранявани при много ниски температури, за да се ограничи количеството на бактериите“, обяснява Дендуангборипант.
Превод и редакция