Защо купуването на ARM от NVIDIA няма да бъде успешна сделка, според съоснователя на ARM

Евентуалната продажба на ARM е една от най-дискутираните теми в индустрията през последните дни. Реализиране на подобна сделка може да промени сериозно баланса на силите в пазара на полупроводници. Припомняме ви, че NVIDIA може да купи ARM за повече от $32 млрд., като е възможно и други компании да предложат свои оферти за купуване на английския производител.

 

В момента ARM е собственост на SoftBank, които платиха $31 млрд. Японският конгломерат вече изрази желание да се раздели с активите на компанията, но на по-висока цена. Продължаващите разговори с NVIDIA, както и факта, че Samsung искат да купят дял в ARM могат допълнително да увеличат цената на евентуална сделка. 

Няма да е изненадащо, ако сумата надхвърли $37 млрд. платени от Avago за Broadcomm през 2015г., което е втората най-скъпа сделка в света на технологиите.

Своето мнение по темата изрази и съоснователя на английския производител, Херман Хаусер, който не е оптимистично настроен към придобиване от NVIDIA. 

 

 

В свое интервю за Reuters той определи подобна възможност като „катастрофа“. Тук е момента да споделим, че мнението му бе същото и при купуването на ARM от SoftBank през 2016г. Херман Хаусер смята, че въпреки това компанията е спазила своето обещание да запази неутралитета на ARM и да се фокусира върху научно-развойната дейност. 

Според него факта, че SoftBank нe произвеждат процесори е факт, който е оказвал положително въздействие върху сделката. Ситуацията с NVIDIA, обаче е напълно различна. Ако ARM станат част от тайванския производител това ще накара много компании да спрат да плащат лицензи за уникалните им технологии. 

Чип дизайните на ARM се използват от брандове като Apple, Intel, Qualcomm, TSMC, Samsung и др. Някои от тях се конкурират директно с NVIDIA, която означавa, че при евентуална сделка ще започнат да търсят алтернативи на настоящия си ангажимент с АRM.

Съоснователят на компанията също така смята, че сделката ще предизвика сериозни проблеми с регулаторите.