Samsung искат да купят дял в ARM

Samsung Electronics обмислят сериозно възможността да се включат в битката за придобиване на английския производител ARM. В момента компанията е собственост на SoftBank, които улисено търсят купувачи на един от най-влиятелните брандове в мобилната индустрия. 

Teхнологите на ARM се използват и лицензират в процесорите на водещи производители като Qualcomm, Samsung, Apple, Huawei и др. Припомняме ви, че SoftBank платиха сума от $31 млрд.

за придобиването на ARM преди четири години и не са склонни да реализират сделка на по-ниска цена. 

Участието на Samsung Electronics в процеса на наддаване за калиталите на компанията ще включва евентуалната покупка на минориратен дял в ARM. Според наличната информация е възможно корейския гигант да придобие контрол над 3-5% от акциите на компанията, съобщава KoreaTimes. 

Близки до индустрията източници смятат, че английския производител ще бъде придобит от международен консорциум, включващ множество дружества, което съответства напълно на сложната бизнес струткура на ARM.

 

 

Най-вероятно Samsung искат да повторят стратегията си на инвестиции в холандския производител на полупроводници ASML Holdings. Това се случи преди осем години, когато Samsung придобиха контрол над 3% от тази компания срещу сума от $642 млн.

След това компанията остана акционер в ASML, тъй като е най-големият производител на литографски системи, използвани за отпечатване на интегрални схеми върху силиконови пластини.

Няма как да не обърнем внимание и на фактa, че ASML e eдинственият доставчик на оборудване за Extreme Ultraviolet (EUV) технологията, която се използва от Samsung за производство на полупроводници и мобилни процесори.

Купуването на акции в ARM е само началото на бизнес план, с който Samsung ще опитат да редуцират лицензионните такси, които плащат на компанията, чрез осигуряване на собствен капитал. Вече ви съобщихме, че NVIDIA може да купи ARM за повече от $32 млрд., като интереса към компанията определено е доста висок.