Аpple измести Saudi Aramco и вече е най-скъпата компания в света

Аpple публикуваха финансовите резултати за последното тримесечие, които разкриват поредното стабилно представяне на компанията. Основото заключение на пазарните наблюдатели относно данните е, че технологичния гигант е успял да се стабилизира след пандемията от COVID-19. 

Компанията отчита растеж от 11% на годишна база, като пазарната ѝ капитализация вече е $1.84 трилиона.

По този начин Apple успява да изпревари Saudi Aramco, които се оценяват на $1.76 трилиона и вече е е най-скъпата публично търговска компания в света.

Информацията предизвика раздвижване на борсите, където акциите на Apple се увеличиха за кратко време с 10.47%. Трябва да отбележим също, че от началото на годината досега увеличението в стойността на акциите на Apple надхвърля 44%, съобщава CNBC.

Втората половина на годината вероятно ще гарантира още по-добри резултати за Apple, които подготвят премиерата на iPhone 12. Стабилизирането на индустрията и веригата за доставки на компоненти също ще допринесе за подобряване на ситуацията в месеците до края на 2020г.

 

 

Анализаторите от Morgan Stanley са оптимистични относно възможностите за бизнес развитие на Apple в следващите тримесечия. Въпреки разпространението на коронавируса и множеството ограничения свързани с пандемията от Apple успяват да отчетат ръст в приходите във всеки сегмент и район по цял свят. 

Резултатите през последното тримесечие надхвърлят предварителните очаквания и създават сериозни предпоставки Apple дългосрочно да продължат да бъдат най-скъпата компания в света.

На този етап няма изгледи друга компания от технологичния сектор да успее да се включи в битката между Apple и Saudi Aramco за лидерската позиция в престижната класация.

Дългоочакваната премиера на iPhone 12 тепърва ще се отразява на финансовите показатели на Apple и може да позволи на технологичния гигант да премине за първи път границата от $2 трилиона.

В заключение ще отбележим, че през изминалото тримесечие общите приходи на Apple достигат до $59.7 млрд., което отбелязва двуцифрен ръст от 11% спрямо същия период преди година.