Един от създателите на компютърната мишка, Уилиям Инглиш почина на 91-годишна възраст

Тъчскрийн дисплеите промениха начина, по който използваме мобилните устройства. Въпреки това приложението им сред настолните компютри продължава да е силно лимитирано. Все още използването на компютърна мишка и клавиатура има редица предимства пред модерните технологии.

Концепцията за създаването на компютърната мишка във вида, в който я познаваме днес датира от преди повече от 50 години.

Разработката на аксесоара, който дори и днес е неизменна чат от ежедневието ни дължим на Дъглас Енгълбарт и неговия колега Уилям Инглиш. 

Докато работят за Stanford Research Institute двамата предлагат интересен поглед върху бъдещето със „Mother Of All Demos“, опитвайки да предвидят как ще еволюират технологиите в следващите десетилетия.

Уникалният им проект води до създаването на първата компютърна мишка, но също така полага основните на графичните потребителски интерфейси, хиперлинковете, системите за видео разговори, онлайн редакторите на текст и много др. 

Това са компоненти, без които компютрите и интернет не биха могли да функционират и да свързват милиони хора всеки ден.

 

 

Уилиям „Бил“ Инглиш създава първата компютърна мишка на базата на скици нарисувани от Дъглас Енгълбарт. Първите демонстрации на иновативния за времето си аксесоар се провеждат през 1968г. Благодарение на този проект неговото име завинаги ще остане в историята на компютърните технологии. 

За съжаление създателят на компютърната мишка вече не е сред нас, тъй като е починал в медицинско заведение в Сан Рафаел, Калифорния. Причината за неговата смърт е респираторна недостатъчност и бе потвърдена от неговата съпруга Ребека Инглиш, съобщава TheNewYorkTimes.

Съвместната работа на Дъглас Енгълбарт и Уилиям Инглиш стартира още в края на 50-те години на миналия век, когато си поставят амбициозната цел да създадат компютър от ново поколение. По това време изчислителните машини от този тип имат огромни размери и се използват единствено от учени и специалисти. 

Благодарение на уникалната работа на двамата учени тази технология не само стана достъпна за масовия потребител, но промени изцяло начина, по който комуникираме и се забавляваме всеки ден.