NVIDIA може да купи ARM за повече от $32 млрд

NVIDIA се намират в напреднала фаза на преговори за придобиване на бизнеса на ARM. Близки до двете компании източници твърдят, че сделката може да бъде финализирана в следващите няколко седмици. Припомняме ви, че ARM е собственост на SoftBank Group, които платиха за тази привилегия $31 млрд. преди четири години.

Ако разговорите бъдат доведени до успешен край това може да се превърне в най-голямата сделка в пазара на полупроводници. NVIDIA е клиент на ARM, чиито технологиите се използват във почти всички мобилни процесори на компании като Qualcomm, Apple, Samsung и Huawei.

Според информация на Bloomberg финансовите параметри на придобиването ще надхвърлят $32 млрд. На този етап NVIDIA e единствената компания, която проявява активен интерес и води преговори със SoftBank относно възможността да купят ARM.

Maщабите на сделката най-вероятно ще предизвика специално внимание сред регулаторите по цял свят и е възможно да причини критики сред големите конкуренти на NVIDIA и ARM в индустрията.

 

 

SoftBank проучват разнообразни опции, с които да се разделят с част от своя дял в ARM, които включват продажба на капитали или публично търгуване. Плановете за излизане на борсата на компанията могат да се реализират още през следващата година с уточнението, че SoftBank ще вземат решение да пристъпят към тази възможност.

АRM има огромно влияние в мобилната индустрия, но също така архитектурите им се използват от смарт автомобили, центрове за данни и мрежово оборудване. Някои анализатори прогнозират, че излизането на борсата ще увеличи стойността на компанията до повече от $44 млрд. Тази стойност е възможно да надхвърли $68 млрд. до края на 2025, твърдят от New Street ReseArch LLP. 

В същото време NVIDIA са най-големия производител на видео карти в света. Aкциите им се увеличиха 20 пъти през последните пет години, което е най-добрия индикатор за успеха им. Пазарната им капитализация вече надхвърля $260 млрд., което им предоставя нужния капитал за финансиране на подобна сделка.