Citroen Ami e градски електрически автомобил с цена €6000

Френският производител реши да изненада своите потребители с премиерата на най-новия си атрактивен модел, който е предназначен за натоварените градски условия. Името на превозното средство е Citroen Ami, като това е електрически автомобил с изключително компактни размери.

Специфичният дизайн и характеристики са причината от Citroen да наричат новото си бижу „мобилен обект“ и да не го квалифицират напълно като автомобил. Максималната скорост е ограничена до 45 км/ч, което е подходящо за придвижване в задръстване, но не и за дълъг път.

 

Citroen Ami се захранва от електрически агрегат с мощност от 6 киловата или едва 8 конски сили. Именно това прави машината подходяща за шофиране от деца на възраст от 14 години във Франция или навършили 16 години в другите европейски държави без нуждата от шофьорски лиценз.

Дизайнерите на компанията са се постарали да използват колкото се може по-малко уникални компоненти. Това е причината предната и задната част на електрическия автомобил да бъдат еднакви.

 

 

Абсолютно същото може да се каже и за вратите, които имат еднакъв дизайн. Визията на Citroen Ami е вдъхновена от легендарния 2CV, който се произвежда масово между 40-те и 80-те години на XX-и век. Mинималистичният дизайн обхваща и купето, където веднага ще забележите, че няма централна конзола

Тази функционалност се изпълнява от стойка, на която да поставите смартфона и с мобилно приложение да виждате полезната информация пред очите си. Олекотените размери са причината Citroen Ami да може да измине около 70 километра с едно зареждане, което е достатъчно за бърз превоз в големите гроздове. 

Използването на домашната електрическа мрежа ще позволи да заредите автомобила на пълен капацитет за около три часа. Компанията ще позволи на своите клиенти да поръчват Citroen Ami директно от мобилните си устройства. 

Данните разкриват, че наема ще струва €0.26 на минута, като услугата изисква абонамент от €9.99. В заключение ще ви припомним, че цената на Citroen Ami е €6000.