Huawei разработват USB Type-C конектори с антикорозионни свойства

USB Type-C представлява новата версия на популярния стандарт за свързване на електронни устройства, който закономерно предлага няколко интересни подобрения. Визията на конектора е променена по такъв начин, че да можете да зареждате джаджите независимо в каква посока сте го поставили в зарядното. 

Устройствата с USB Type-C предлагат и два пъти по-висока скорост за трансфер на информация, спрямо USB 3.0, която достига до 10Gbps.

Предимствата на USB Type-C имат за цел да го превърнат в универсалния конектор, който да свързва всичките устройства, които използваме в ежедневието си. Организацията USB-IF включва над 700 членове, сред които Apple, Dell, HP, Intel, Samsung ,Microsoft и др. 

Именно съвместното им партньорство спомага за популяризиране на USB Type-C във все по-голям брой устройства в индустрията. Новите смартфони на производителите с Android вече са оборудвани с този конектор и е само въпрос на време USB Тype-C да се утвърди като водещ конектор за свързване на мобилни устройства.

 

 

Huawei са най-големия производител на телекомуникационно оборудване и лидер при смартфоните, като компанията също има планове за развитието на USB Type-C. Инженерите им работят над проблем, с който се сблъскваме постоянно и е свързан с издръжливостта на кабелите. 

Китайският производител вижда в бъдеще, в което USB Type-C конекторите са дългосрочен партньор на потребителите и са патентовали метод за защита на терминалите и интерфейсите с този стандарт, информира ITHome. Идеята на Huawei е процесора да се свързва със сензора за движение и допълнителен чип, който контролира връзката между отделните „Pin“ модули в конектора.

Ако сензора засече статично движение веднага се изпраща сигнал, който изключва конектора от външното устройство. По този начин се намалява възможността от галванична корозия между пиновете и се позволява на кабела да издържа много повече. Засега технологията все още е патент и не можем да предвидим кога може да очакваме премиерата на пазара.

 

Още от Digtial: Три проблема на стандарта USB Type-C, за които е добре да знаем