NVIDIA иска да купи ARM

NVIDIA доминират световния пазар на видео карти и продължават да търсят начини как да станат още по-влиятелно име в технологичната индустрия. Тайванският производител обмисля възможността да реализира сделка, която ще промени изцяло баланса са на силите в сегмента на компютрите. 

Според данни на Bloomberg през последните седмици NVIDIA са се свързали с представители на ARМ. По време на разговорите са обсъждани вариантите NVIDIA да купят ARM, която в момента е притежание на SoftBank.

Няма да е изненадващо, ако се появят и други потенциални купувачи, ако преговорите между двете страни не постигнат успех. 

SoftBank се управлява от милиардера Maсайоши Сон, който иска да продаде част или целия бизнес на ARM. Това е част от стратегията на компанията да се намали влиянието на световната пандемия върху бизнеса и респективно приходите им. 

Припомняме ви, че SoftBank купиха ARM през 2016г. за $32 млрд., което дори и днес продължава да бъде впечатляваща сума за сделка в технологичната индустрия.

 

 

Финансовите параметри на евентуално придобиване от NVIDIA все още не са публично известни, но можем да семе сигурни, че ще надхвърлят инвестицията за купуване на ARM. От една страна подобна сделка може да засили допълнително позициите на NVIDIA, но от друга да се превърне в рекордна продажба. 

SoftBank се контролират от $100 млрд. Vision Fund, като след купуването на ARM акциите на английския производител се увеличиха с повече от 185%. Пазарната капитализация на NVIDIA е около $254 млрд, което е осемкратен ръст, спрямо 2016г., когато SoftBank купуват ARM.

Любопитното е, че в момента популярни брандове като Intel, AMD и Qualcomm използват архитектурите на ARM, което със сигурност ще задълбочи конкуренцията с NVIDIA. Все още е твърде рано да коментираме как ще се развие ситуацията. 

Реализирането на сделка от подобен мащаб освен, че ще промени индустрията може да предизвика и реакции от страна на регулаторните органи. Скоро ще разберем дали наистина NVIDIA ще купят ARM.

 

Oще от Digital: За първи път в историята NVIDIA е по-скъпа компания от Intel