Създадоха първият в света сензор, който може да разпознава пръстов отпечатък на целия LCD дисплей

Биометричните технологии от години са неизменна част от мобилните устройства. Първите сензори за отпечатък бяха заменени от ултратънки оптични и свръхзвукови модули, които използваме днес. Вече сме свикнали и със смартфоните, които предлагат системи за лицево разпознаване и идентификация с ириса на очите. 

Един от последните трендове в индустрията е вграждането на сензорите за отпечатък в самите дисплеи, което допринася за премахването на рамките около екрана.

Популярността на устройствата с технологията продължава да се увеличава с всеки изминал месец и вече намира място в смартфоните от средния клас. 

Досега не бе възможно вграждането на сензор за пръстов отпечатък в по-евтините LCD екрани, но ситуацията скоро може да се промени. Китайският производител Fortsense най-накрая е разработил метод, с който технологията може да се адаптира за LCD дисплеите. Това ще позволи дори на бюджетните устройства да имат сензори за отпечатък в екрана.

Fortsense стартираха масовото производство още преди няколко месеца, припомня GizChina.

 

 

По този начин Fortsense успяват да изпреварят другите компании, които също експериментират с тази идея. Сега разбираме за следващата иновация на компанията, която е свързана с превръщането на цялата тъчскрийн повърхност на LCD екраните във функциониращ сензор за отпечатък.

Голямото предимство на технологията е, че ще премахне нуждата да натискаме определена част от екрана, за да удостоверим своята самоличност. По този начин ще се минимализира възможността от неправилните опити, но също от въвеждането на парола или PIN код за отключване. 

Tianma твърдят, че са готови с първия Full-Screen TFP (TED Finger Print) сензор в индустрията, който доразвива концепцията на Fortsense и ще я направи още по-атрактивна за потребителите. Финалните тестове вече са завършили и се преминава към следващата фаза, а именно масовото производство. 

Вече се изпращат прототипи на сензорите на Tianma до водещите производители, което да ускори навлизането на технологията в реални смартфони. Най-вероятно това ще се случи в началото на следващата година.