Какво ще е Microsoft Cloud PC и как ще работи

Oблачните услуги представляват стратегически елемент от бизнеса на Microsoft. Много анализатори от години очакват компанията да представи оптималната платформа за виртуализация на Windows PC. Настоящата система на ъпдейти в Windows 10, които се разпространяват от облака до съвместимите устройства е само демонстрация за възможностите на подобна технология. 

Компанията иска да доразвие тази концепция и да подобри още повече своето портфолио от Office 365 абонаменти и офис приложения.

Вече се работи над проект за облачна услуга с името „Cloud PC“, която ще предложи едновременно функция на операционна система и виртуална среда за работа с офис пакета на Microsoft.

Засега идеята е „Cloud PC“ да не се превръща в заместител на инсталираната версия на Windows 10, а да функционира като софтуер за виртуализация. Новата облачна платформа ще се възползва от Azure инфраструктурата и ще е предназначена за персоналните компютри. Microsoft дори вече наемат специалисти, които да се присъединят към екипа на „Cloud PC“.

 

 

Плановете предвиждат облачната версия на Windows 10 да бъде достъпна срещу абонамента такса и да включва интеграция с разнообразното портфолио от приложения на Microsoft. Специален приоритет ще бъдат бизнес потребителите, като „Cloud PC“ ще бъде изградена на базата на Windows Virtual Desktop софтуера, съобщава ZDNet. 

Услугата ще позволи срещу съответна такса да получите достъп до виртуална машина с легитимна версия на Windows 10 и широк набор от приложения и офис функционалности за определен период от време. Този проект все още се намира в начална фаза и едва ли ще видим премиерата на „Cloud PC“ през тази година. 

Най-логично изглежда да научим повече за облачната платформа през пролетта на 2021г., когато трябва да стартира разпространението нa следващия голям ъпдейт на Windows 10. Kрайната цена на „Cloud PC“ определено ще е най-важния фактор, който може да предпостави успеха на новия продукт на Microsoft.

 

TagsPC