EС може да глоби Apple с €22.7 млрд. заради Siri

Teхнологичният гигант често е обект на критики, които са провокирани предимно от консервативния им подход в индустрията. Антитръстовите органи на ЕС също така водят няколко разследвания срещу Apple за нарушаване на актуалното законодателство. 

Регулаторите искат да са сигурни, че популярните устройства не излагат на риск личните данни на потребителите и им предоставят достатъчно възможности за избор на софтуер. Само преди ден ви съобщихме, че Apple спечели съдебната битка за неплатени данъци в ЕС на стойност €13 млрд.

Това решение може да се възприеме като тежък удар за Европейския комисар по въпросите на конкуренцията, Маргрете Вестагер. Предходното решение на ЕС обвиняваше Apple, че в продължение на години са се възползвали от незаконни данъчни облекчения, довели до спестяването на милиарди долари. 

Амбициите на Маргрете Вестагер да накара Apple да плати въпросните данъци изненадващо претърпяха неуспех с последното решение на Европейския съд в Люксембург. Все пак има още една инстанция, като представителите на Европейската комисия (ЕК) могат да обжалват в следващите два месеца.

 

 

Независимо от настоящия успех в заседателната зала компанията е изправена пред нови проблеми с антитръстовите органи на континента. Причината е стартирането на допълнително разследване от Маргрете Вестагер срещу Apple, което този път е провокирано от гласовия асистент Siri. 

Eвропейският комисар по въпросите на конкуренцията желае да получи обратна връзка от 400 компании, за да определи дали съществуват проблеми с начина, по който функционират този тип услуги. Регулаторите са насочили вниманието си не само към Siri, но също към конкурентни продукти като Google Assistant и Amazon Alexa. 

Подобни разследвания вече доведоха до сериозни финансови санкции за представителите на други отрасли, сред които финанси, енергетика, фармацевтика и др. Обратната връзка с повече от 400 компании в ЕС е част от стратегията на Маргрете Вестагер да даде ясен сигнал на големите технологични компании, че действията им се следят внимателно.

Предвидените санкции могат да достигнат до 10% от годишните приходи.Apple регистрираха около $260 млрд. през последната фискална година. Ако бъдат признати за виновни могат да бъдат глобени със сума от $26 млрд. (€22.7 млрд.)