EС инвестират €30 млрд., за да произвеждат 20% от полупроводниците в света

ЕС провеждат активна политика срещу водещите технологични компании на континента. Европейският комисар по въпросите на конкуренцията, Маргрете Вестагер вече наложи няколко рекордни глоби на Google и Facebook. Регулаторите ще продължат да следят дали IT гигантите спазват стриктно антитръстовото законодателство. 

Европейската комисия (ЕК) също така финансира и подкрепя много технологични проекти, които да ускорят навлизането на иновациите сред държавите-членки.

Следващата амбициозна цел на ЕС е свързана с пазара на полупроводници, който в момента се доминира предимно от азиатски и американски компании. 

Сред най-големите производители на микропроцесори в Европа са холандската NXP Semiconductors, но също и и базираната в Швейцария, STMicroelectronics. Tяхното присъствие, обаче не е толкова сериозно, както на компании от ранга на Intel, Samsung и TSMC. 

По всички личи, че ЕС искат да променят ситуацията, като увеличат производството на полупроводници на континента. Това бе потвърдено и в изявление на Европейския комисар за вътрешния пазар и услугите, Тиери Бретон, съобщава GizChina.

 

 

Неговото мнение е, че полупроводниците са ключов компонент от мобилните устройства и изключително важен елемент за технологично развитие. Широкото приложение на подобни модули обхваща много пазарни сегменти, като смартфони, компютри, автомобили и др. 

Тиери Бретон смята, че е напълно постижимо ЕС да започне да произвежда 20% от световната продукция на полупроводници. Засилването на конкуренцията със САЩ и Китай ще има и други стратегически ползи за европейските държави. 

Европейския комисар за вътрешния пазар и услугите допълни още, че докато Европа няма автономия в сферата на микроелектрониката няма как да придобие необходимия цифров суверенитет. В момента ЕС произвежда по-малко от 10% от полупроводниците в индустрията, като се работи над идеята за формиране на Европейски алианц за микроелектроника. 

Първоначалните публични и частни инвестиции ще достигнат до €30 млрд. Бъдещата стратегия на ЕС ще включва стимулиране на локалното производство и поетапно спиране на чуждия внос на хардуер, Нарастващият конфликт между САЩ и Китай създава добри предпоставки за успеха на този проект.

 

Tags