Apple патентоваха уникален метод за сгъване на тъчскрийн дисплеи за iPhone

Аpple е компания, която обича да експериментира с нови технологии, които да променят дизайна и функционалността на бъдещите им устройства. Голям интерес сред потребителите разбира се представлява и възможността да видим iPhone, който има гъвкав дисплей. 

Ако и вие се вълнувате от тази концепция е добре да знаете, че компанията вече е регистрирала патент на подобно устройство. Данните свързани с регистрацията ни разкриват малко повече детайли за плановете на Apple.

Дизайнерите на технологичния гигант са натоварени със задачата да създадат перфектния безрамков гъвкав дисплей. 

Вече се тестват прототипи на iPhone с два отделни стъклени екрана, по подобие на Microsoft Surface Duo. Компанията е силно привлечена от идеята да открие как по-ефективно да може да предложи дебели стъклени дисплеи, които могат да се сгъват.

 

 

Едно от решенията, които Apple предлага  е да бъдат направени множество миниатюрни канали във вътрешността на тъчскрийн дисплея. Този дизайн ще гарантира едновременно, че панела може да се сгъва многократно, но също така е достатъчно здраво.

Подобна техника се използва при обработката на дърво и е известна с името „Kerfing“. Все пак от Apple планират да запълнят въпросните пукнатини с еластомерен полимер или течност, която има същия показател на пречупване като стъклото. 

Така каналите ще станат невидими за потребителите и респективно ще се слеят със самия дисплей. Едва ли е изненадващо, че са позиционирани в онази част от екрана, която трябва да се сгъва. като останалата частс от панела ще бъде идентична с конвенционалните смартфони в индустрията.

 

 

За да успеят да превърнат тази концепция в реалност, обаче е необходимо създаването на нови материали, които да позволят този механизъм на сгъване. Аpple нямат никакво намерение да бъдат с премиерата на гъвкав смартфон, тъй като искат да предложат нещо революционно и различно. 

Първият iPhone, които има такъв форм фактор може да видин най-рано през втората половина на 2021г. Дотогава има достатъчно време да следим как се развива този доста интересен проект на Apple.

 

 

Oще от Digital: Гъвкавите смартфони се нуждаят от по-добри приложения и здрави дисплеи, за да станат хит през 2020г.

TagsApple