Всеки втори смартфон ще има USB Type-C порт до края на 2020г.

Официалната премиера на USB Type-C бе преди пет години, като новия конектор е разработен да се превърне в „конектора на бъдещето“ в мобилната индустрия. Най-голямото предимство на стандарта е, че предлага универсално решение за трансфер на аудио и видео, но също за зареждане на джаджите от един кабел. 

В първоначалният си вид технологията не успя бързо да провокира интерeса на водещите производители на смартфони. Все пак постепенно компаниите започнаха да се насочват към USB Type-C, заради очевидните предимства, които предлага.

Според данните на анализаторите до края на 2018г. в световен мащаб са продадени повече от 824 млн. устройства, които използват този стандарт. Прогнозите са, че популяризирането на технологията ще достигне своите пикови стойности през следващите пет години.

Имаме всички основания да смятаме, че през настоящата календарна година повече от 50% от смартфоните ще са оборудвани с USB Type-C порт. Toва е основното заключение в последния доклад на компанията Omdia, съобщава GizmoChina

 

 

Tези трендове ще се задълбочат и през 2022г. повече от половината нови устройства в сферата на компютърните технологии и системите за публичен транспорт ще използват USB Type-C. Приблизително по същото време повече от 3.5 млрд. смартфона ще са базирани на технологията. 

Ключовият фактор за постигането на подобни резултати е свързан с навлизането на конектора дори в устройствата от бюджетния клас. По този начин допълнително ще се редуцира цената на USB Type-C аксесоарите и кабели в индустрията.

Средната стойност, с която ще се увеличава броя на смартфоните, които използват технологията е около 30% на година в периода между 2019-2024г.

Производителите на лаптопи също ще измесят изцяло фокуса си към USB Type-C, който вече се превръща във водещ стандарт за този пазарен сегмент. Със сигурност ще виждаме още повече продукти с USB Type-C през следващите години при това в още по-разнообразни категории.