Apple може да изостави AMD и да създаде собствени видео карти

Apple предизвика сериозни дискусии в индустрията през последните седмици. Причината бе дългоочакваното решение да започнат да използват ARM хардуер в бъдещите си устройства. По този начин Аpple официално  потвърдиха, че спират да използват Intel процесори в компютрите Маc. 

Предстоящите устройства от MacBook серията, които ще видим преди края на 2020г.

също ще са базирани на ARM архитектури. Все пак целият процес на транзиция ще отнеме около две години, но ще отбележи една от най-сериозните промени в стратегията на Apple досега.

Taка компанията се надяват да улеснят разработчиците, които ще могат да създават едно приложение, което е оптимизирано за всички продуктови категории като iPhone, iPad, MacBook, и компютрите Mac. Желанието на Apple да създават собствени модифицирани процесори с ARM чип дизайна няма да е единствената новост в сферата на хардуера. 

Компанията обмисля идеята да спре да използва видео карти, произведени от АМD в бъдещите си компютри. Вместо това Apple ще разработват собствени GPU модули.

 

 

В интернет се появи информация от форумите на разработчиците, които твърдят, че следващите версии на MacBook и Mac ще се захранват от Apple GPU, а не от видео карти на AMD. Данни от тестове на първите прототипи показват, че конфигурации с Apple A12Z, които работят с macOS 11 регистрират по-добри резултати от AMD R5 4500U 6CU iGPU на OpenCL бенчмарковете. 

Това са все още ранни показатели, но е факт, че това дори не е последния графичен процесор на Apple. Интеграцията на 5-нанометров A14 GPU може да направи бъдещите версии на Mac и MacBook много по-мощни. Компанията ще се нуждае от допълнително време, за да отстрани различни софтуерни проблеми преди да превърне идеята в реалност. 

Със сигурнoст подобно решение ще се отрази сериозно на AMD, които се превръщат във все по-влиятелен фактор в индустрията. Загубата на толкова голям и важен клиент като Apple ще има осезаеми икономически отражения върху бизнеса на компанията.