Samsung продължават да са лидер в пазара на памет за смартфони

Samsung са голям производител на хардуер за смартфони, който създава дисплеи, камери, RAM и NAND памет и други ключови компоненти от устройствата. Това е само един елемент от стратегията, която ги превърна в лидер по продажби в мобилната индустрия. 

Пазарните наблюдатели от Strategy Analytics потвърждават, че Samsung запазват силни позиции и отново доминират сегмента на памет за смартфони. Според конкретните данни компанията е реализирала 55% от всички продажби през първото тримесечие на годината.

Другите имена, които попадат в първите три са SK Hynix и Micron Technology, които са генерирали съответно 25% и 19% дял за същия период. Традицонно първото тримесечие на календарната година е слаб период, който е свързан с недостатъчно търсене. Сегашната ситуация не е различна, като приходите от памет през периода са се свили с 4%.

Тези процеси, обаче засяга предимно другите производители, а не Samsung, които дори успяват да разширят влиянието си между януари-март, информира SamMobile.

 

 

Разпространението на коронавируса също се отразява негативно на приходите на водещите производители. Водещ акцент в стратегията на Samsung са LPDDR5 DRAM модулите, които предлагат сериозни подобрения в производителността. Някои компании отправиха големи поръчки на хардуер до Samsung, за да се запасят в ситуацията на пандемията. 

В голяма степен това компенсира негативните трендове и позволява на Samsung да регистрират печалба въпреки специфичната ситуация. Анализаторите смятат, че през втората половина на годината ситуацията ще се стабилизира, когато ни очаква сериозен ръст в търсенето на LPDDDR5 и UFS 3.0 памет модули от водещите производители. 

Тези процеси ще позволят на Samsung да запазят лидерската си позиция и дори да увеличат преднината си пред SK Hynix и Micron. Ситуацията при NAND флаш паметта е идентична, като Samsung притежават 44% дял, докато Kioxia и SK Hynix генерират съответно 25% и 16% от продажбите през първото тримесечие.