Графичните процесори на ARM ще се ъпдейдват от Google Play

Qualcomm е водещ производител на мобилни процесори, като последните им атрактивни продукти включват флагмана Qualcomm Snapdragon 865, както и фокусираните към геймърите Qualcomm Snapdragon 765/765G. Премиерата им стана факт през декември и вече можем да открием разнообразие от смартфони, които ги използват на пазара. 

Една от впечатляващите идеи, над които Qualcomm работи е да предоставят по-ефективен метод за ъдейтване на графичните драйвъри. Вместо периодичните OTA актуализации от компанията искат да предоставят по-удобна система, която може да ги инсталира директно от Google Play.

Tова ще спести време и ще позволи по-често да се предоставят ключови ъпдейти. 

АRM също работят над сходна стратегия и вече са насочили вниманието си към поддръжка на функцията за Mali GPU хардуера, който се използва от процесорите на MediaTek, Huawei и Samsung, съобщава xda-developers. Със сигурност това ще позволи на още по-голям брой собственици на смартфони да се възползват от предимствата на подобна концепция.

 

 

Разпространението на графични драйвъри е полезно за отстраняване на бъгове и пачове за сигурност. По този начин, обаче е възможно да се добавят нови функции към OpenGL и Vulkan API, което ще подобри графичната производителност и цялостното представяне на устройствата.

В момента ARM могат да създадат нов софтуер, но трябва да изчакат самите производители като Qualcomm, MediaTek и Huawei да го интегрират към следващата си актуализация. Най-големият проблем с ОTA ъпдейтите е, че са необходими месеци за разпространението им. 

Възможността за актуализиране на графичните драйвъри от онлайн магазина за приложения не само ще премахне това чакане, но и ще позволи ъпдейтите да са фокусирани само към конкретни модели. Очакванията са Mali-G78, който бе представен заедно с ARM Cortex-A78 архитектурата да бъдат първите, които се възползват от тази функционалност. 

Този проект на ARM ще позволи още на новите архитектури от сериите Huawei Kirin, MediaTek Dimensity и Samsung Exynos също да могат да бъдат актуализирани по този начин.

 

Oще от Digital: Qualcomm и Google обещават редовни ъпдейти на графичните драйвъри в смартфоните с Android