Новите компютри на Apple с ARM процесори няма да поддържат Windows

Аpple подготвят голяма промяна в хардуера на своите популярни устройства. От доста време се говори за желанието им да спрат да използват процесори на Intel. Новината вече бе потвърдена по време на WWDC 2020, като Аpple официално спират да използват Intel процесори в компютрите Маc.

Според наличната информация целия процес на транзиция ще бъде с продължителност от 24 месеца, като първите модели с хардуер на ARM и бранда MacBook ще видим още преди края на 2020г.

 Предстоящите архитектури ще са базирани на чип дизайна, който използват Apple Bionic процесорите в iPhone.

Желанието на Apple да преминат към ARM процесори, не е случайно, тъй като ще намали зависимостта им от външни производители, като същевременно подобри скоростта и консумацията на енергия.

Бъдещите собственици на устройствата с новите архитектури ще трябва да вземат под внимание и на едно любопитно ограничение, което ще бъде последица от новата стратегия на Apple и е свързано с инсталацията на софтуер, информира TheVerge.

 

 

Оказва се, че потребителите няма да могат да стартират Windows, като използват функцията Boot Camps. Тези данни бяха потвърдени официално от Microsoft, които допълниха че нямат никакво намерение да променят своята досегашна политика. 

Софтуерният гигант уточни, че лицензи за Windows 10 версиите, които са оптимизирани за ARM процесори се издават единствено на OEM производителите. По този начин хардуерните партньори на Microsoft могат да предлагат на своите потребители устройства с предварително инсталирани версии на операционната система. 

На този етап не се планира създаването и дистрибутирането на копия на Windows 10 до масовия потребител, което означава, че потребителите няма как да инсталират операционната система на компютър на Applе, който има ARM процесор. Другите методи за тази цел включват приложения за виртуализация като VMWare и Parallels.

Tози софтуер, обаче засега не се поддържа от Apple Rosseta 2 технология. На този етап остава отворен въпроса дали Apple ще намерят решение на този проблем в дългосрочен план.

 

Oще от Digital: 4 любопитни неща, които Apple представи на WWDC 2020