Samsung разработват смартфон с шест камери, които могат да се движат

Смартфоните с двойни камери бяха хит на пазара само преди няколко години. Голямата конкуренция е причината днес да има устройства с три, четири или дори пет сензора. Това означава, че в момента можем да купим на пазара модели с впечатляващи възможности за мобилна фотография при това на достъпна цена. 

Samsung са един от водещите източници на иновации и вече започнаха масовото производство на 250МР камери за смартфони.

Първите устройства, които ги използват ще са достъпни за потребителите най-рано в края на настоящата година. Сега разбираме за още един любопитен патент на Samsung, който отново е свързан с камерите на мобилните устройства. 

Благодарение на LetsGoDigital разбираме, че корейския производител проявява интерес да създаде смартфон, който има шест камери в задна част. Досега не сме виждали предложения в този сегмент, което да има толкова ,много сензори на гърба. 

Самият патент е регистриран пред Световната служба за патенти и интелектуална собственост (WIPO), a oт документите разбираме още детайли за плановете на Samsung. 

 

 

Конкретната идея на Samsung е да използва пет отделни обектива с широк зрителен ъгъл и фокусно разстояние от 28mm (35mm. еквивалент), както и поне една телефото камера. Самите обективи са подредени по три в хоризонтален ред и са допълнени от мощна LED светкавица. 

Ако се активира нормалния режим на снимане смартфона ще може да улавя кадри като всеки един сензор е насочен към различна посока. Специални алгоритми ще улесняват избора на правилна конфигурация на камерите. 

Използването на сензори, които се движат позволява да се увеличи фокусното разстояние, което например би довело до направата на по-добри пейзажни изображения или снимки с популярния боке ефект. Samsung искат да предложат и разнообразни възможности за комбиниране на данни от всичките камери за постигане на по-реалистична композиция. 

От компанията ще ни предоставят възможност да използваме много различни режими и да изберем една основна камера, чиято работа ще се асистира от другите сензори.

Използването на четири обектива с 32МР резолюция ще доведе до едно голямо 100МР изображения, а другите два сензора могат да имат Ultra-Wide и Zoom функционалности.