EC разследва Apple заради нелоялни търговски практики с App Store и Apple Pay

Бизнес стратегията на Apple отново провокира сериозни проблеми за компанията. Антитръстовите органи на ЕС стартираха две нови разследвания срещу технологичния гигант. Конкретният мотив за активизирането на регулаторите са нелоялни практики свързани с два от най-популярните им продукти, а именно услугата Apple Pay и App Store. 

Първият официален сигнал срещу Apple е подаден от юридическия екип на Spotify и е свързан с високия процент такси, които компанията налага на разработчиците, когато потребителите извършват покупки в приложенията.

Основният приоритет на разследването ще бъдат ограниченията на Apple, с които подвежда потребителите, че не могат да намерят по-добри цени за същата покупка извън съответното приложение. Европейският комисар на ЕС по конкуренцията, Маргрете Вестагер също коментира „специфичната роля“, която Apple има в дистрибуцията на софтуер в App Store. 

Новото обвинение ще принуди регулаторите да установят дали има доказателства за създаване на нелоялна конкуренция и други нарушения на законите за свободна конкуренция сред общия пазар на държавите-членки на ЕС, съобщавa CNet.

 

 

Aко регулаторите открият доказателства за подобни бизнес практики, при които Apple умишлено си създава предимство пред останалите разработчици на приложения за сметка на своите продукти ще бъде санкционирана финансово и административно. 

Добър пример в това отношение са заглавия като Apple Music и Apple Books, които се конкурират с други приложения за стрийминг музика и четене на електронни книги, които са достъпни в App Store. Второто разследване срещу Apple е заради услугата им за мобилни плащания.

Този път причината е дали компанията контролира неправомерно достъпа на външни приложения до NFC функциите на iPhone, като „Tap-And-Go“ функцията в Apple Pay. През последните месеци се забеляза увеличение на броя на компании, които директно обвиняват Apple в различни действия.

Освен Spotify подобно мнение изразиха и Rakuten, които са собственици на Viber. Teпърва регулаторите ще вземат решение дали крайния потребител има достатъчно информация и свобода на избор при изтеглянето на съдържание от App Store. Компанията още не е коментирала официално разследванията на ЕС.