Премиерата на видео картите NVIDIA GeForce RTX 3080 и GeForce RTX 3090 ще е през септември

NVIDIA планират да представят новите си премиум видео карти от GeForce RTX 30 серията през октомври. Компанията ще проведе виртуално събитие, за да ни разкрие какви са подобренията в NVIDIA GeForce RTX 3090 и GeForce RTX 3080.

Информацията  е от Igor Lab, който е източник с добра репутация, когато става въпрос за предстоящи продукти на компанията. Двете нови видео карти от висок клас ще са базирани на модифицирана Ampere архитектура, която е допълнена от „GA102 GPU“ графичен чип.

 

Компанията планира да стартира масовото производство през втората половина на август, за да се подготви подобаващо за премиерата в началото на септември. Цялостната разработка включва десет отделни фази, като сега се намираме в началните етапи.

Първите работещи прототипи на NVIDIA GeForce RTX 3090 и GeForce RTX 3080 ще са готови в средата на юли. 

След това предстоят финалните тестове преди премиерата на видео картите, но още по-рано ще видим бенчмарк резултати. 

 

 

Тайванският производител се очаква да бъде доста активен на Gamescom 2020 събитието, което ще се проведе виртуално между 25 и 29 август. Според някои анализатори именно тогава ще разберем повече за подобренията в „GA102 GPU“ модула, с който ще работят NVIDIA GeForce RTX 3090 и GeForce RTX 3080.

Най-голям интерес предизвика наличието на нов модел с името GeForce GTX 3090, тъй като не сме виждали премиерата на нов хардуер с „x90“ бранда от осем години, когато дебютира GTX 690, съобщава TechRadar.

Стратегията на компанията през последните години обикновено е фокусирана върху представянето на флагмани като RTX 2080 Ti. Със сигурност завръщането на бранда „x90“ в портфолиото на NVIDIA означава, че компанията ще подготвя атрактивни изненади за своите фенове по цял свят. 

Техническите спецификации засега не са известни, както и дали NVIDIA няма да представят и друг хардуер зaедно с GTX RTX 3080 и RTX 3090.