Новите процесори Intel Lakefield са предназначени за гъвкави смартфони и компютри с два дисплея

Intel е компания, която постоянно експериментира с нови технологични иновации. Още в началото на годината видяхме няколко атрактивни прототипа на сгъваеми устройства с два дисплея. Това е концепция, която тепърва ще става част от нашето ежедневие. 

Именно заради това Intel реализираха премиерата на нова серия процесори, която е оптимизирана специално за този форм фактор.

Платформата се казва „Lakefield“ и използва хибридна архитектура, която гарантира най-доброто съчетание между висока скорост и ниска консумация на енергия.

Всъщност компанията реализира премиерата на два нови процесора, които носят имената Intel Core i5-L16G7 и Core i3-L13G4, съобщава mspoweruser. През следващите месеци вероятно ще станем свидетели на премиерата на още чипове с този бранд, които да разнообразят портфолиото на компанията. 

Първите представители на серията са базирани на 10-нанометрова Sunny Cove архитектура, която се възползва от предимствата на Foveros 3D технологията на компанията. която допринася за компактните размери на процесорите. 

 

 

Според официалните данни на Intel това са най-малките чипове създавани от компанията досега, които предоставят скоростта, която сме очаквали от Intel Core бранда и осигуряват пълна поддръжка за Windows. Новите процесори са първите, които са разработени специално за нуждите на устройства оборудвани с два дисплея. 

Компанията обещава с 56% по-компактни размери от досегашните им предложения. Intel Core i5-L16G7 и Core i3-L13G4 използват Intel UHD Graphics графика от последно поколение и имат пет ядра с 4MB Cache. Консумацията на енергия е едва 7 вата. 

Работната честота е 1.4GHz при Intel Core i5-L16G7, както и 0.8GHz при Core i3-L13G4. Това съчетание от характеристики е напълно достатъчно да стане част от следващата вълна смарт устройства с два дисплея на пазара.

По всичко личи, че компанията иска да си осигури важно предимство пред своите конкуренти в тази новосъздаваща се пазарна ниша. Първите устройства с процесорите ще бъдат Lenovo ThinkPad X1 Fold и Samsung Galaxy Book S.

 

Oще oт Digital: Вече можем да инсталираме графични драйвери на Intel за Windows 10 без ограниченията на производителите