Apple ще обяви, че преминава от Intel към ARM процесори за Mac по време на WWDC 2020

Аpple поддържа дългосрочно и ползотворно партньорство с Intel в технологичната индустрия вече повече от десетилетие. Двете компании работят заедно от 15 години и чиповете на компанията винаги са били част от MacBook и Mac сериите.

От доста време се спекулира с желанието на Apple да променят своята стратегията и да преминат към процесори на ARM. Подобно решение би имало сериозен отпечатък върху бизнеса на Intel, тъй като Apple са един от най-големите им клиенти и респективно източник на приходи.

 

Транзиция от подобен мащаб, обаче ще изисква време. Още в края на февруари ви съобщихме, че Apple ще представят лаптопи MacBook с процесори ARM през 2021г. Компанията работи усилено над този проект и много скоро ще разкрие официално новите си планове в световния пазар на лаптопи и компютри. 

Това ще се случи на тазгодишната конференция с разработчиците, като WWDC 2020 ще се проведе виртуално в седмицата, която започва на 22 юни.

 

 

Инженерите на Apple от месеци провеждат тестове с модифицирани процесори, които са базирани на технологии на ARM. Досегашните тестове показват значително увеличение в производителността, спрямо настоящите предложения на компанията от MacBook и Mac сериите, които използват хардуер на Intel. 

Показателите са особено високи в две ключови категории, а именно графична производителност и обработка на данни с изкуствен интелект, съобщава AndroidPit. Eдин от най-сериозните мотиви зад решението на ARM е свързано с консумацията на енергия.

Преминаването към процесори с чип дизайни на компанията ще позволи на лаптопите на Apple да издържат по-дълго с едно зареждане и да са още по-тънки и леки. 

В момента се провеждате тестове с поне три различни процесора за лаптопите от висок клас на Apple, като едната архитектура е базирана на Apple A14 Bionic, който ще видим в iPhone 12. Toзи процесор ще бъде произведен с 5-нанометрова технология на TSMC.