MediaTek отрече, че Huawei ще купува TSMC чипове чрез нея

Китайският производител продължава да запазва своите позиции в световния пазар на смартфони въпреки активните действия на американското правителство. Скоро разбрахме, че САЩ удължава търговските санкции срещу Huawei с още една година, което със сигурност ще създаде доста проблеми на компанията. 

От Huawei вече са стартирали разговори със своята мрежа от партньори за намиране на алтернативно решение. Една от идеите, над които се работи е преговори с MediaTek за покупка на процесори произведени от TSMC.

По този начин компанията се надява да преодолее санкциите и да продължи да предлага смартфони с мощен хардуер на пазара. Възприемането на подобна стратегия, обаче може да подведе потребителите и инвеститорите, което е причината MediaTek да отхвърлят възможността да се съгласят на подобна идея. 

Тайванският бранд потвърди, че няма да нарушава установите правила в индустрията, за да доставя хардуер до Huawei. Успоредно с това MediaTek дори заплаши да предприеме юридически действия срещу източника разпространил подобна новина в интернет. 

 

 

Oт MediaTek също така уточниха, че винаги са спазвали търговските принципи и не са имали специално отношение към нито един друг производител или доставчик. Всъщност първоначалната идея предвижда MediaTek да купува процесори от TSMC, които след това да доставя за Huawei, които да ги използват в смартфоните си от висок клас. 

Сегашното изявление на компанията е гаранция, че това няма да се случи. Съществува вероятността компанията да продължи да търси алтернативни хардуерни партньори или да лицензира Dimenisty процесорите на MediaTek. Това би им позволило да се справят със ситуацията в краткосрочен план. 

Все пак очакванията са Huawei да успеят да набавят достатъчен брой 5-нанометрови Kirin 1020 процесори навреме за премиерата на Mate 40 през есента. Китайският производител вече води преговори с UNISOC, които са дъщерен бранд на Ziguang Group относно партньорство в сферата на хардуера. 

Китайският бранд SMIC също е решение, но по-скоро в дългосрочен план, тъй като са нужни допълнителни инвестиции за най-доброто производствено оборудване.

 

Oще от Digital: САЩ забрани на американските производители да продават хардуер на Huawei