Huawei преговарят с MediaTek за покупка на процесори произведени от TSMC

Huawei се превърнаха в заложник на вътрешнополитическите интереси на Доналд Тръмп и неговото правителство. Търговските санкции срещу компанията продължават с пълна сила, което ги кара да търсят алтернативни решения, за да останат конкурентни. 

Вече ви съобщихме, че САЩ забрани на американските производители да продават хардуер на Huawei. Едва ли е изненадващо, че това накара Huawei да стартират бързи преговори със своята мрежа от партньори по цял свят и да преодолеят негативния ефект на санкциите наложени срещу тях.

Ситуацията е още по-комплицирана, тъй като забраните за продажба на хардуер включват всяка една компания, която използва американски технология. Крайната цел е да не се позволи на Huawei да успеят да разработват и продават достатъчно добри мобилни устройства на пазара.

По този начин санкциите засягат TSMC – един от най-големите производители на хардуер за мобилни устройства, който има ключова роля за разработката на Kirin процесорите. Teзи чипове се използват от премиум смартфоните на Huawei, съобщава GizChina.

 

 

Всичко това е принудили Huawei да използват MediaTek, за да купуват процесори от TSMC. Преговорите между двете страни вече са стартирали и това е един от вариантите компанията да избегне лимитациите. Очакваният голям интерес към 5G смартфоните е бизнес възможност, която Huawei не могат да си позволят да пропуснат. 

Със сигурност помощта на MediaTek за извършване на доставки от TSMC за Huawei ще им позволи да се справят по-лесно със ситуацията и настоящите проблеми. Последните данни на Nikkei Asia Review също така разкриват, че китайският производител вече преговаря с UNISOC. 

Това е дъщерно дружество на Ziguang Group, като идеята е да се задълбочи партньорството им в сферата на полупроводниците. Няма да е изненадващо, ако Huawei започнат да доставят хардуер и от тази компания. 

Японски производители като Sony и KIOXIA ще могат да търгуват с Huawei, но също има лимит на максималните доставки. При всички положения компанията ще е изправена пред доста динамични събития през следващите месеци.

 

Oще от Digital: Huawei ще разчита на пaртньорство със Samsung и SK Hynix за поръчки на памет за бъдещите си смартфони