Новите видео карти на AMD и NVIDIA ще бъдат представени през септември

Първата половина традиционно е слаб период за покупката на нов хардуер. Разпространението на коронавируса допълнително задълбочи тези процеси. Ситуацията в пазара на видео карти не е по-различна, тъй като в периода между януари и март бяха отчетени слаби продажби. 

Все пак мерките за социална изолация и дистанция вече започнаха да се разхлабват в някои страни, което създава добри предпоставки за възстановяване на тази пазарна ниша през втората половина на 2020.

Някои от големите имена в индустрията вече се подготвят за премиерата на следващата си серия от премиум продукти. 

Анализаторите смятат, че компаниите няма да бъдат особено активни до края на юни, но ще се активизират осезаемо през третото тримесечие на годината. Именно тогава ни очакват и интересни събития около AMD и NVIDIA, които продължават да водят сериозна конкуренция за вниманието на потребителите.

Според информация на TechRadar премиерата на следващата им генерация видео карти от висок клас ще стане факт през септември.

 

 

Излишно е да казваме, че най-голямо внимание привличат Ampere архитектурата на NVIDIA, която засега е достъпна единствено за центрове за дънни, както и AMD RDNA 2. Няма да е изненадващо, ако новата серия от видео карти, които ще видим през септември да са базирани именно на тези архитектури.

Третото тримесечие е период, в който ни очаква спад в цените на хардуера. От една страна някои производители разчистват наличния инвентар, а от друга се подготвят за премиерата на видео картите на NVIDIA и AMD. 

При всички положения през този период ни очакват доста интересни събития, тъй като големите производители на лаптопи също са доста активни, особено в навечерието на старта на учебния сезон. Tози времеви период напълно съвпада с досегашните стратегии на двете компании и ще засили силно конкуренцията през последните седмици на 2020г.

Популярното изложение Computex 2020 вече бе отложено също за септември. Дори и да настъпи промяна двете компании запазват възможността да проведат собствени събития, за да представят новия си хардуер.