Samsung представи 50MP камера сензор за смартфони с бърз автофокус и технологията DualPixel

Samsung разкриха официално детайли за новия си камера сензор за смартфони, който се казва ISOCELL GN1. Всъщност това е първият модул на компанията, който включва едновременно „Dual Pixel Autofocus“ и Tetracell Pixel-Binning технологиите. По този начин потребителите могат да очакват оптимално качество дори и при ниска осветеност. 

Големината на пикселите в ISOCELL GN1, който поддържа и 50-мегапикселова резолюция е 1.

2μm. Новата камера за смартфони на компанията по подразбиране ще прави снимки с 12.5МР резолюция, които комбинират четири пиксела в един за подобряване на качеството. Подобна технология се използва и от флагманите от Samsung Galaxy S20 серията. 

За разлика от „Pixel-Binning“, обаче при Galaxy S20 Ultra отсъства наличието на Dual-Pixel технологията на Samsung. Именно това е едно от големите предимства на ISOCELL GN1, който е оптимизиран да предложи както Dual Pixel автофокус, така и последните иновации в Pixel-Binning алгоритмите на компанията. 

Новaта камера е разработена като конкурент на Sony IMX689 сензора, който има сходни технически характеристики.

Всъщност този модул се използва от устройства като Oppo Find X2 Pro, който има 48-мегапикселова резолюция и пиксели с големина от 1.22μm. Според официалните данни на Samsung потребителите могат да очакват най-бързия автофокус в мобилната индустряи с над 100 млн. различни PDAF точки.

Tехнологията DualPixel работи като поставя два фотодиода един до друг, формирайки по-голям пиксел, получаващ светлина едновременно от различни ъгли, което улеснява фокусирането. Активните пиксели на сензора са достатъчни ISOCELL GN1 да фокусира желания обект дори при липса на достатъчно светлина. 

Бъдещите смартфони на Samsung, които ще използват сензора вероятно ще са позиционирани към средния ценови сегмент и ще предложат едни от най-добрите възможности за мобилна фотография в своя клас.

Ако всичко върви по план масовото производство на ISOCELL GN1 ще започне до броени седмици. Това означава, че първите устройства със сензора могат да са достъпни още до края на лятото.