Най-добрият софтуер за компресиране на файлове

Много по-малко проблеми ще имате когато споделяте или архивирате файлове, ако преди това сте ги компресирали, смятат от techradar. За целта обаче ще имате нужда от добър софтуер за компресиране на файлове.

В допълнение към намаляването на размера на файловете, добрият софтуер за компресиране предлага множество допълнителни функции, които трябва да вземете под внимание когато правите своя избор. Може би най-добрата характеристика на инструментите за компресия е възможността да криптирате файловете и да ги защитавате с парола.

Най-често използваният формат на компресия е ZIP, но има и други разбира се. Никога не знаете кой тип може да срещнете при изтегляне и споделяне на файлове, така че е разумно да имате под ръка програма, която може да се справи с повече от един вид формат.

WinZip

 

WinZip е една от най-добрите възможности, които ви се предлагат, но всички хубави неща си имат цена. А цената на WinZip е $35 за стандартната версия. Дали ще изберете тази програма в крайна сметка ще зависи от вашите приоритети, но трябва да знаете, че с покупката получавате много екстри за парите си.

В допълнение към поддръжката на широк спектър от архивни формати, WinZip предлага интеграция с редица програми, включително Office. Други бонус функции включват разделяне на големи ZIP файлове, разширени опции за споделяне на файлове, облачна поддръжка и усъвършенствана система за управление на ZIP, която се конкурира с Windows Explorer. Интерфейсът се адаптира според това дали използвате мишка и клавиатура или устройство с тъчскрийн и има опции за архивиране и защита, за да защитите вашите файлове.

WinZip е невероятно полезен инструмент, който трябва да имате във вашия софтуерен арсенал, и е достатъчно гъвкав, за да работи по начина, който ви е най-удобен.

WinRAR

 

Това е единственият софтуер за компресиране на файлове, който може да създаде RAR архиви. WinRAR си създаде име благодарение на собствения си RAR формат, който предлага невероятни нива на компресия. Повечето програми за компресия могат да извличат RAR архиви, но само WinRAR може (официално) да ги създаде. Тази привилегия си има цена от около $30.

Разбира се, WinRAR поддържа много други формати и е достъпна за почти всяка платформа. Преди да платите за програмата обаче, по-добре тествайте пробната ѝ версия, за да прецените дали си струва да плащате за нея. Причините – интерфейсът не е от най-приятните, а и може да имате нужда от време, за да свикнете да работите с тази програма.

7-Zip

 

Ето и една безплатна опция. 7-Zip е друга програма с отлична репутация. Тя може да се справи с почти всеки файлов формат и може да компресира огромни файлове (до 16 милиарда гигабайта според разработчиците му). Освен това има невероятно висока степен на компресия, но това е за сметка на скоростта.

Интерфейсът на 7-Zip далеч не е от най-привлекателните, а и номерът на записите в контекстното меню, които програмата създава, може да бъде малко объркващ. За щастие, лесно може да се отървете от опциите, които не са ви необходими от менюто „Options“.

ZIP Archiver

 

ZIP Archiver има приятен интерфейс, отличната поддръжка на формат и предлага всичко това безплатно. Това, което прави тази програма интересна, е нейната невероятна лекота на използване. Дори някой, който не е запознат с идеята за компресиране и декомпресия на файлове, трябва да може да я ползва с лекота. Може би единственият недостатък на ZIP Archiver е, че е достъпна само за Windows.

 

Вижте най-добрият софтуер за конвертиране на PDF файлове за Windows 10