Скоро ще видим смартфони с процесори Kirin 1100, Snapdragon 875 и MediaTek Dimensity 2000

Какво ще представлява един смартфон, ако нямаше процесор? Най-малкото нямаше да е „Смарт“, а само „фон“, макар че и стандартните мобилни телефони имат макар и по-слаби прицесори с ограничени функции. Тези от вас, които познават добре света на технологиите, знаят че най-големият производител на чипове в последните години е компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Company или по-известна с абревиатурата TSMC.

Чипове на компанията използват почти всички производители на смартфони, включително гигантите Huawei и Apple, които дори наскоро си размениха 10 000 5nm чипа за новите си устройства. След тази новина от миналия месец, днес Gizchina се натъкваме на нещо още по-интересно.

 

 

Става дума за списък с процесорите, които ще използват новия 5nm чип на TSMC. В него се виждат така дългоочакваните Apple A14 / A14X и Huawei Kirin 1000, които ще се появят още тази година. През следващата пък на бял свят ще се появят процесорите с 5nm N5.

От публикуваната пътна карта за развитието на TSMC става ясно, че през следващата година ще видим най-малко 4 процесора с новият им чип изработен по 5nm технология. Това са Qualcomm Snapdragon 875 5G със Snapdragon X60 модем, Apple A15, Huawei Kirin 1100 и MediaTek Dimensity 2000.

Тази технология, както знаем се използва не само при смартфоните, но и при компютрите. 5nm чипове ще бъдат интегрирани в новите процесори на AMD с архитектурата Zen 4. При видео картите TSMC ще участва в AMD RDNA 3, при Nvidia с Hopper архитектура, и дори дискретни видео карти Intel Xe.

 

 

Това е изключително сериозна заявка за още по-масово производство от TSMC. Според анализатори на технологичният пазар се очаква през 2020 година приходите на компанията, генерирани от 5nm чипове да достигнат цели 10% от общият пазар на такива устройства.

 Това обаче ще е само началото, защото през следващата 2021 година, тенденцията е за увеличение и пазарният дял на компанията да нарасне двойно или дори тройно, достигайки 30% на световно ниво. Плановете на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company са през 2022 година да премине към производството на 5nm N5 чипове.

По всичко личи, че бизнес модела на TSMC е доста успешен и нито кризата с COVID-19, нито това, че не продава чиповете си на всички технологични гиганти, би представлявало особен проблем за по-нататъшното ѝ развитие.