Apple мести 20% от производството на iPhone от Китай в Индия

Както повечето от вас знаят, основното производство на Apple е изнесено извън САЩ и по-конкретно в страната от която идва основният им конкурент в лицето на технологичният гигант Huawei – Китай.

В Чанджоу, Apple създадоха цял технологичен град, в който за тях по последни данни работеха близо 300 000 души. В завода на подизпълнителя Foxconn Technology Group са се правили по 150 милиона Айфона ежегодно, но днес заради пандемията с COVID-19 и заради търговските санкции на САЩ към Китай, настъпват радикални промени и има голям шанс, никога мащабите на производството на Apple в Китай да не бъдат същите.

 

 

Тази теория се потвърждава от факта, че според доклад на индийския информационен бюлетин The Economic Times, се е състояла среща между върхушката на Apple и важни представители на индийското правителство, на която са се обсъждали варианти за създаването на нови заводи в Индия.

Те както можем и сами да се досетим ще бъдат за сметка на тези в Китай, където кризата на Apple се задълбочава. Новите заводи ще трябва да поемат голяма част от производството на смартфоните iPhone и по този начин да генерират прираст от до $40 милиарда в следващото петилетие.

Някои предположения биха били, че просто Apple иска чрез тези заводи да задоволи нуждите на локалният индийски пазар, но погледнато по-детайлно, целта на тази нова производствена база ще бъде да подсигури износ извън територията на Китай.

От данни, които откриваме в Gsmarena става ясно, че с този свой ход, Apple ще пренесе цели 20% от производството на iPhone от Китай в Индия. От същите данни научаваме още, според индийските чиновници износът на смартфони се очаква да премине границата от  100 милиарда долара за периода до 2025 година.

Оказва се, че това е много смело предположение, предвид, че в периода от 2019 до 2020 година, износът на смартфони извън Индия се е равнявал на приблизително 3 милиарда долара.

 

 

Стъпката по преместването на 20% от производствата на Apple от Китай в Индия не е чак толкова неочаквана. Ще ви припомним, че от доста време определена част от производството на някои модели на iPhone, е изнесена именно в Индия.  Сред тях е например iPhone XR, който се реализира именно от завод на споменатите по-горе Foxconn. Winstron, произвеждаха също в Индия първото поколение iPhone SE, iPhone 6S и iPhone 7.

Новината за потенциалното изместване на заводите на „Отхапаната ябълка“ идва логично следствие на друга новина, за която ви разказахме неотдавна „Аpple изместват част от продукцията на AirPods, iPad, Apple Watch от Китай в Тайван“

TagsApple